Učitelé angličtiny v Japonsku dostali lekci

Školy anglické konverzace jsou v Japonsku velký hit. Milióny Japonců sní o plynné angličtině, protože ve školách se obvykle naučí jen gramatice, a tak jen málo z nich hovoří dobře.

V současné době však čelí 4000 zahraničních učitelů, kteří pracují pro japonskou Novu, největšímu skandálu svého druhu v Japonsku. Nozomu Sahashi, zakladatel firmy byl propuštěn a na světlo se dostávají podrobnosti problému. Ředitel firmy tiše přeléval zisky z Novy do své soukromé firmy.

Učitelé z Novy jsou bez práce a ti, kteří nešetřili, jsou v Japonsku bez možnosti odjet domů. Sahashi, který založil Novu v roce 198,1 zvolil dobrou strategii. Slíbil svým klientům rodilé mluvčí za poloviční i menší ceny, než nabízely konkurenční školy. Jedinou stinnou stránkou bylo, že studenti museli dopředu zaplatit 600 lekcí. Nova rychle otevřela 900 škol a nabrala 400 000 studentů od batolat po obchodníky a dominovala odvětví. Výhodné umístění škol a směrnice umožňující studentům přijít kdykoliv chtěli, byly také velikým lákadlem.

K získání nutného počtu učitelů založila Nova devět náborových center od Chicaga po Sydney. Nabízené platy se pohybovaly jen od 2 000 – 2600 dolarů měsíčně, ale náborový proces byl prostý - sestával se z gramatického testu a krátkého pohovoru.

Tisíce studentů Novy si stěžovaly na úřadech ochrany práv spotřebitelů. V červnu vláda zakázala prodej klíčových produktů Novy – předplatných a silně zlevněných poukazů na studium

Většina učitelů doufá, že budou moci v Japonsku zůstat a hledá jinou práci. Není to snadné, protože jich většina nemluví japonsky. Slibnější možnosti se jim nabízí v blízké zemi s vlastní potřebou znalostí angličtiny. EF English First, evropská jazyková škola, která funguje ve 100 školách v Číně, zveřejnila na internetu dopis učitelům z Novy s nabídkou náboru 1000 lidí s kompletní volnou dopravou do Číny a ubytováním během dvoutýdenního orientačního školení.

-av-
Zdroj: Career Journal - portál amerického listu Wall Street Journal zaměřený na zaměstnání a kariéru
Zobrazit přehled článků ze zdroje Career Journal