Umělá inteligence je elektřinou 21. století

Jestliže devatenácté století bylo stoletím páry a elektřiny, počítače s internetem největším objevem dvacátého století, potom umělá inteligence bude nejspíš nejdůležitější vynález století jednadvacátého. A není na co čekat. Umělá inteligence už dnes ovlivňuje většinu oblastí od internetových start-upů přes strojírenství až po medicínu a farmacii. Pokud jste doposud tento trend ignorovali, je nevyšší čas ho začít brát vážně.

ilustrační

Když dnes odborníci mluví o umělé inteligenci, nemyslí tím lidem podobné androidy nebo super inteligentní počítače jako Skynet z filmu Terminátor. V naprosté většině případů jde o aplikace takzvaného strojového učení (anglicky machine learning). Jedná se o počítačové techniky, které umožňují v datech hledat zajímavé souvislosti a učit se nové věci.

Typickou úlohou strojového učení je například rozpoznávání a třídění objektů. Řekněme, že máte obrovskou spoustu obrázků a chcete v nich najít fotky jednoho konkrétního člověka. Nebo potřebujete projít všechny životopisy uchazečů o práci u vás ve firmě za poslední rok a vybrat z nich nejvhodnější adepty na nově otevřenou pozici. Dříve byste obrázky i životopisy museli projít ručně. Pomocí strojového učení lze obě úlohy vyřešit automaticky během zlomku sekundy, a to dokonce kvalitněji, než by to dokázal člověk.

Jinou velkou oblastí pro aplikace strojového učení je marketing a logistika. Zajímalo by vás, kteří z vašich dřívějších zákazníků jsou perspektivní a vyplatí se na ně zacílit reklamu? Nejste si jistí, jaký typ reklamy bude nejefektivnější?

Máte jen hrubé odhady toho, jakými produkty zásobit sklady, aby zboží nedošlo nebo naopak zbytečně nezabíralo místo? Pokud disponujete historickými daty, všechny tyto problémy dokáže machine learning velice efektivně vyřešit za vás. A velké firmy jsou si toho dávno vědomy.

Není náhodou, že společnosti jako Google, Facebook, Amazon nebo Spotify ve svém oboru dominují světovému trhu. Už od samého začátku totiž postavily svůj produkt na principech strojového učení a získaly tak velkou konkurenční výhodu.

Jakmile do svého ekosystému začleníte strojové učení, kvalita jeho výsledků poroste úměrně s časem a množstvím nasbíraných dat. Pokud to vaše konkurence začne dělat stejně, ale později, bude pro ni mnohem obtížnější vás dostihnout.

V posledních několika letech si to uvědomily i mnohé české firmy a začaly se shánět po odbornících na strojové učení. Přestože pojmy umělá inteligence nebo strojové učení znějí tajemně, v principu na tom není nic složitého. Specialistou na strojové učení se může stát každý šikovnější programátor.

Problémem je, že české školy se v této oblasti zaměřují spíše na teorii a nejsou schopné na trh dodat dostatečný počet kvalitních odborníků. Naštěstí ale ke klasickému školství existují i alternativy a prakticky použitelné základy strojového učení si lze osvojit i za týden intenzivního kurzu.

Připojte se k elektřině 21. století i vy.