Vzdělávejte i ty nejmladší, vyhrajte dětskou knížku plnou veselých básniček a her

Máte doma předškoláka nebo žáka školou povinného? Potěšte se společně chvílí strávenou nad knížkou, která zabaví nejen vaše dítě, ale i vás, a navíc i něco naučí. Zapojte se do naší soutěže a vyhrajte některou dětskou knížku třeba jako dárek pod vánoční stromeček.

Soutěž o dětské knížky Jiřího Weinbergera: Povídá pondělí úterku, Učíme děti myslet a mluvit

Rytmické, veselé až nezbedné verše se stejně laděnými ilustracemi na rozmanitá témata nebo také vtipná a eskamotérská hra se slovy, která pomáhá rozvíjet dětskou fantazii a zlepšovat řečové dovednosti. Tak by se daly charakterizovat dětské knížky, jejichž autorem je český básník, textař, esejista, překladatel a zároveň analytik a konzultant vzdělávací společnosti TIMING Praha – Jiří Weinberger.

Zapojte se do soutěže

Zodpovězte do 8. 11. 2019 jednoduchou soutěžní otázku v odkazu a vyhrajte jednu ze dvou níže představených bohatě ilustrovaných dětských knížek od Jiřího Weinbergera:

CHCI KNIHU

Pravidla soutěže.

Učíme děti myslet a mluvit aneb Ví to každá kapka

Edika, Brno, 2016

V knížce naleznete 101 básniček a velký počet doprovodných her, jejichž cílem je rozvíjet dětské myšlení skrze poezii, češtinu a jazyk obecně. Všechny přetékají do okolního světa a okolní svět se vlévá do nich, což dokládají ilustrace, které si svým pestrobarevným jazykem s básničkami povídají. Povídat si však mohou i sami čtenáři. Rodiče, prarodiče, starší sourozenci, učitelé, vedoucí kroužků, zkrátka každý dospělý v této knize nalezne za básničkami rozesety náměty, jak si s dětmi nad verši a nad obrázky pohrát a něco dalšího se dozvědět, ochutnat, prožít a třeba i domyslet, napsat nebo nakreslit po svém. Knížka pomáhá dětem v uvolněném tempu trénovat výslovnost, ale také představivost. Je určena nejen dětem od 5 do 12 let, ale všem generacím, které se nad ní mohou setkávat.

Kniha učíme děti myslet a mluvit

Povídá pondělí úterku

Argo, Praha, 1995

Svérázná knížka dětské nonsensové poezie, která svou hravou, až dadaistickou, kreativitu nejvíce projevuje v  rozmanitosti veršové a strofické výstavby, narušující obvyklé básnické konvence. Sbírka v době svého vzniku ve druhé polovině 90. let výrazně oživila stagnující českou dětskou poezii a autor právem vzbudil pozornost bravurně zvládnutou veršovou technikou i nevyčerpatelnou invencí melodických veršů a vtipnou hrou se slovy.

Povídá pondělí úterku

O autorovi

Jiří Weinberger je původním povoláním matematik a vedle matematicko-fyzikální fakulty vystudoval také herectví na Lidové škole umění pod vedením Ivana Vyskočila. Jeho jméno dnes naleznete nejen pod řadou odborných článků o technických systémech a managementu, ale také pod mnoha hravými básněmi, povídkami a písněmi či scénáři kabaretů, kde sám hraje a zpívá. Do literatury vstoupil jako autor veršů určených především dětem. Vedle jeho prvotiny Povídá pondělí úterku a později i Učíme děti myslet a mluvit aneb Ví to každá kapka se spolu s dětmi stali adresáty jeho sbírek i dospělí. Společně s díly: Ach ty plachty, Kroky po krách, Na konci chřipky je krásně, Antianalfabeticumnebo texty písní ke hře Myška z bříška předkládají autorovy neotřelé rýmy a rytmus, které připomínají poezii Emanuela Frynty či Jana Vodňanského.

Více o kulturních aktivitách Jiřího Weinbergera se dozvíte na www.j-w.cz. Jeho odborné zaměření matematika, programátora, konzultanta a lektora komunikačních dovedností naleznete na www.timing.cz.