Zahraničním pracovníkům se nejlépe daří v Rusku, Evropa silně pokulhává

Letošní, v pořadí již třetí, ročník studie bankovní skupiny HSBC s názvem „Expat Explorer 2010“ ukázala, že zaměstnanci pracující v zahraničí (tzv. expati) se mají nejlépe v Rusku. Následují Saúdská Arábie, Bahrajn, Spojené arabské emiráty a Singapur.

Právě v těchto zemích dosahují zahraniční pracovníci nejvyšších výdělků a mají nejvíce příležitostí pořizovat si luxusní věci. Nejhůře se naopak mají cizinci zaměstnaní v Evropě, kde vydělávají nejméně. Jedná se o největší výzkum svého druhu, jehož se zúčastnily více než 4 tisícovky zahraničních pracovníků z více než 100 zemí světa.

Nejhůře dopadla Velká Británie

Více než 36 % zahraničních pracovníků v Rusku vydělává přes 250 tisíc amerických dolarů ročně. Z celosvětového hlediska si stejnou sumu vydělá jen 13 % lidí pracujících v zahraničí. V Evropě je situace obrácená – 62 % zahraničních pracovníků žijících ve Španělsku, 47 % zahraničních pracovníků žijících ve Francii a 45 % zahraničních pracovníků žijících v Nizozemsku vydělává méně než 60 tisíc amerických dolarů ročně.

Jako nejméně výhodná země pro život zahraničních pracovníků se ukázala být Velká Británie. 69 % z nich se domnívá, že se britská ekonomika ve srovnání s rokem 2009 výrazně zhoršila a 66 % vnímá omezení kariérních možností v této zemi. 11 % pak uvedlo, že od příjezdu do Velké Británie nebyli schopni ušetřit žádné peníze.

-kk-

Zdroj: Expat Info Desk - informační portál pro zaměstnance působící v zahraničí
Zobrazit přehled článků ze zdroje Expat Info Desk