10 tipů: Když už zešílet z práce, tak alespoň pomalu: Tip 4 – Potřebujete snížit hladinu stresu? Připravte se i na selhání

V minulých dílech jste se mohli dovědět, jak čas mnohdy pracuje pro nás, a jak na nás působí strach. Bez ohledu na to, jak jste dobří v tom, co děláte nebo jak máte našlápnuto v tréninku, v životě a v práci dřív nebo později stejně selžete. Je to nevyhnutelné. A přijetí možnosti selhání usnadňuje i zvládnutí samotné práce. Představa, že to, co děláte, se nepovede a uvědomění si, jaké to může mít ve skutečnosti pro váš život následky, bývá dokonce často očistná a úlevná. Úlevná natolik, že vám může efektivně pomoci dokončit dílo s nadhledem a chladnou hlavou.

Radek Havelka, ředitel ICT Pro

Tip 4. Přijměte selhání jako zdroj inspirace

Duševní příprava na potenciální neúspěch není strach, o kterém jsem mluvil v minulém díle. Strach je všudypřítomný a paralyzující. Konkrétní představa neúspěchu a jeho dopadů se má praktikovat jednorázově a v předem stanovený a jasně ohraničený čas. Nemá nás paralyzovat, ale uklidnit, že nejde o život, případně i zmírnit eventuální pád “z hrušky dolů”. Jak následně klesne hladina stresu, půjde nám to i líp od ruky.

Věci se vskutku mohou lidově řečeno „podělat“, když selžete, ale pokud nejste v armádě či u výkonného útvaru pyrotechnických služeb, pravděpodobnost, že vás prošvihnutí nějakého termínu zabije, se limitně blíží nule. Každopádně i tak udělejte maximum pro dosažení výsledků. Pokud se vám to nepodaří, máte alespoň čisté svědomí, že jste v dané situaci to maximum udělali.

Radek Havelka

Ředitel a spolumajitel přední české vzdělávací společnosti ICT Pro. ICT Pro nabízí komplexní služby v oblasti firemního vzdělávání, profesních certifikací a HR outsourcingu. Na trhu působí od roku 1992.ICT Pro se dlouhodobě specializuje na školení v oblasti informačních a komunikačních technologií. Svoji nabídku doplňuje také o projektové řízení a kurzů v oblasti soft-skills.

Doplnění článku týmem HR News: níže uvedený obrázek, navržený generativní umělou inteligencí DALL-E 3, byl vytvořen 15. 1. 2024 na základě textu Radka Havelky.

DALL.E

Model DALL-E 3 popsal tuto grafiku takto: Here are the images illustrating the concept of 'Embracing Failure as a Source of Inspiration', as part of managing work stress.