Alstom hledá 200 nových svářečů pro svůj závod v České Lípě

Společnost Alstom, lídr v oblasti inteligentní a udržitelné mobility, chce zaměstnat 200 nových svářečů ve svém závodě v České Lípě. Alstom tak reaguje na rostoucí poptávku, díky níž celosvětově přijme až 7 500 nových pracovníků. Výrobní závod v České Lípě, ve kterém dnes pracuje 1100 zaměstnanců, se má během nadcházejících týdnů rozšířit o další pracovníky.

Alstom aktuálně hledá nejen profesionální svářeče, ale také adepty ochotné se v tomto řemesle vyškolit. V České republice je dlouhodobě chronický nedostatek svářečů a svářečských operátorů, proto Alstom zřídil vlastní svářečské školicí středisko.

O kvalifikované pracovníky je v Alstomu velký zájem

Kvalifikační příprava budoucích svářečů probíhá ve školícím zařízení přímo v rámci výrobního závodu.

Školení budoucích svářečů probíhá ve školicím středisku Alstom ve výrobním závodě Česká Lípa. Naše školicí zařízení je vybaveno nejmodernějšími svařovacími technologiemi, včetně školicích řešení pomocí umělé inteligence, jako je virtuální realita. Alstom podporuje rozmanitost mezi zaměstnanci a vítá přihlášky všech kandidátů,“ vysvětluje Kamil Nosál, ředitel závodu Alstom Česká Lípa.

Nováčky, kteří absolvují čtyřtýdenní kurz přímo v závodě, čeká po jeho splnění závěrečná zkouška. Při úspěšném zakončení je absolventům kurzu vydán svářečský průkaz a Osvědčení o základním kurzu. Poté následuje praktický výcvik vztahující se ke konkrétním projektům firmy Alstom, který trvá dle projektu a zvoleného pracoviště 2–3 týdny.

Více než 100 let průmyslové tradice v železniční dopravě

Alstom je významným zaměstnavatelem nejen v České Lípě, ale i celém Libereckém kraji. Výrobní závod v České Lípě v roce 2018 oslavil 100. výročí provozu. Jedná se o druhé největší zařízení svého druhu v českém železničním průmyslu a jeden z největších závodů na výrobu kolejových vozidel v celém středoevropském klastru. Závod se zaměřuje hlavně na výrobu vlakových konstrukcí. Konkrétně jde o svařování komponentů pro příměstské, regionální vlaky a pro dvoupodlažní vozy, lehká kolejová vozidla, tramvaje a metro. Součástí provozu je dnes i certifikovaná zkušební laboratoř, už zmíněná svářečská škola či moderní lakovna.

 

O společnosti Alstom

Společnost Alstom sází na nízkouhlíkovou budoucnost, vyvíjí a prodává řešení, která poskytují udržitelné základy pro budoucnost dopravy. Od vysokorychlostních vlaků, metra, jednokolejek, tramvají až po systémy na klíč, služby, infrastrukturu, signalizaci a digitální mobilitu. Alstom nabízí svým různorodým zákazníkům nejširší portfolio v oboru. 150 000 vozidel v komerčním provozu po celém světě potvrzuje osvědčené odborné znalosti společnosti v oblasti projektového řízení, inovací, designu a technologie. V roce 2021 byla společnost pojedenácté za sebou zařazena do indexu Dow Jones Sustainability Index, World and Europe. Alstom se sídlem ve Francii a zastoupením v 70 zemích zaměstnává více než 74 000 lidí. Skupina vykázala za fiskální rok končící 31. března 2022 tržby ve výši 15,5 miliardy EUR. www.alstom.com