David Meier pokřtí v Praze „bibli“ talent managementu

DMC vydává ve spolupráci s nakladatelstvím Grada český překlad knihy Davida Meiera TOYOTA TALENT

David Meier

David Meier povede v Kaunickém paláci v Praze 3. listopadu exkluzivně pro české a slovenské firmy strategický TOYOTA TALENT WORKSHOP určený generálním a výrobním manažerům, který bude zaměřen na zlepšování výkonu firmy díky systému rozvoje lidí.

TOYOTA TALENT Workshop nabídne unikátní možnost setkání s Davidem Meierem nad tématem, jak své talenty rozvíjí Toyota. Další bloky budou zaměřeny na jednotlivé stavební kameny talent managementu v Toyotě – tři moduly metodiky Training Within Industry a možnost spojení s interním Kata koučinkem. Každý blok bude kromě krátké teoretické části zahrnovat i případovou studii české či slovenské firmy s praktickým příkladem implementace. O své zkušenosti se podělí např. Robert Bosch, s.r.o. a Silon s.r.o. Český překlad knihy Toyota Talent obdrží všichni účastníci workshopu. Knihu její spoluautor, David Meier, zároveň slavnostně pokřtí. Více o workshopu a autorovi.

David Meier, Jeffrey Liker: Toyota Talent

David Meier, Jeffrey Liker: Toyota Talent

Toyota Talent je první knihou ze čtyřdílné série, popisující pilíře úspěchu Toyota Production System. Věnuje se systému vedení a rozvoje lidí a navazují na ni knihy, věnované firemní kultuře Toyoty s cílem popsat filozofii a hlavní aspekty lidských systémů, procesy Toyoty a řešení problémů.

David Meier v knize podrobně popisuje metody, používané k rozvíjení schopností všech zaměstnanců, komplexní přístup k otázce zácviku a školení, které jsou nezbytným předpokladem pro splnění firemních cílů. Na příkladu Toyoty tak popisuje jednoduchý přístup, jenž může společnostem pomoci dosáhnout úspěšného začlenění zaměstnanců do systému vysoce kvalitní štíhlé výroby. Základní přístup Toyoty ke školení zaměstnanců přitom vychází z amerického programu Školení v průmyslu (Training Within Industry – TWI), zavedeného během druhé světové války, zejména pak jeho modulu jménem pracovní instrukce (Job Instruction).

V tomto systému se jednotlivé pracovní úkoly rozdělují do řady dílčích úkonů, které se potom zaškolovaní zaměstnanci velmi podrobně učí podle pevně daného rámce. Instruktor jim danou činnost nejprve předvede, poté si ji student sám vyzkouší, procvičí a po čase dokonale zvládne. Jednotlivé dílky skládačky se nakonec zase spojí dohromady do úplného pracovního úkolu. Trénink přitom probíhá na pracovišti, přímo při práci a v atmosféře vzájemné spolupráce žáka i školitele.

Kniha je rozdělena do několika částí. Od prvotní adaptace nováčka od operátorské po manažerskou pozici, ale také rozvoje inženýrů do manažerských pozic a operátorů do kompetentních pracovníků.

Největším úspěchem manažera je úspěch těch, které učil

David Meier v knize říká: „Jednou z hlavních povinností všech vedoucích v Toyotě je starat se o rozvoj svých podřízených. Vedoucí na něm přitom sami mají nezadatelný zájem. Když jejich podřízení nebudou dostatečně zdatní, dotkne se to i vedoucího“. Všichni vedoucí proto musí umět používat metodu pracovních instrukcí tak, aby byli schopni účinně působit v roli mentora instruktorů pracoviště a členů týmu. Když má školitel nějakou slabinu, musí vedoucí zapracovat na jeho rozvoji. Slabí školitelé nevyhnutelně znamenají slabé členy týmu a slabé výsledky,“ vysvětluje Markéta Šimáková, partner, DMC management consulting.

Toyota svůj systém rozvoje zaměstnanců stále zdokonaluje a zůstává velkou inspirací zejména pro všechny, kdo v této oblasti spatřují konkurenční výhodu na náročném trhu pracovních sil. Kniha Davida Meiera shrnuje základy pro úspěšnou a dlouhodobou strategii rozvoje talentů a nás v DMC management consulting těší, že její český překlad zpřístupňuje „kouzlo“ Toyoty i českým a slovenským manažerům,“ uzavírá Markéta Šimáková.

David Meier  dále vystoupí jako hlavní řečník konference PMF Světová laboratoř lídrů  2. 11. Čtvrtá průmyslová revoluce významně mění řadu firem, a to nejen výrobních. Roboty a stroje přebírají lidskou práci. Lidé budou třeba, ale s jiným vzděláním, kvalifikací a hlavně řízením. Jaké jsou zkušenosti firem, které jsou v tomto procesu před ostatními? Jaké získávají know-how, jak pracují na své produktivitě? Jak robotika a digitalizace ovlivňují management i HR? Nejen těmto výzvám se bude věnovat Světová laboratoř lídrů, která se koná 2. listopadu 2016, 9:00 – 16. 30 hod. v Radiopaláci v Praze. Jako hlavní řečník vystoupí právě David Meier.