EVROPSKÝ VELETRH POMATURITNÍHO A CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ GAUDEAMUS 2011

Termín podzimního Evropského veletrhu pomaturitního a celoživotního vzdělávání Gaudeamus 2011 je od 1. do 4.11.2011, každý den je veletrh otevřen pro veřejnost od 8 do 16 hodin, v pátek 4.11. do 14 hodin.

Místem konání veletrhu je brněnské výstaviště, Výstaviště 1, Brno, pavilon F.

Veletrh Gaudeamus je nejvýznamnějším zdrojem informací o možnostech dalšího studia, nejen po maturitě. Návštěvu veletrhu lze doporučit každému studentovi III. a IV. ročníku střední školy a všem zájemcům o celoživotní vzdělávání. Na veletrhu bude zastoupeno 184 samostatných vystavovatelů, 235 fakult a přes 3 500 studijních oborů, které lze studovat v České republice nebo na zahraničích školách. Každý student návštěvou veletrhu získá

• vyčerpávající aktuální přehled studijních příležitostí,
• informace o přijímacím řízení a podmínkách studia,
• tištěný katalog s kontakty, termíny podání přihlášek a přijímacího řízení,
• elektronický katalog s rejstříkem studijních oborů a dalšími informacemi o studiu,
• zdarma poradenství při výběru studijního oboru a účast na všech přednáškách,
• pro studenty registrované na www.gaudeamus.cz před návštěvou veletrhu je připraven tištěný návod „Jak na VŠ“ a „Slovníček VŠ pojmů“.

Význam veletrhu a jeho společenská potřeba neustále roste, což se odráží v rostoucím zájmu o veletrh od státní správy, vystavovatelů, diváků i zahraničních subjektů. Veletrhu Gaudeamus věnuje pozornost řada politiků a veřejných činitelů, kteří mu přikládají velký význam. Nad letošním veletrhem převzali záštitu:

• evropská komisařka pro vzdělávání, kulturu, mnohojazyčnost, mládež a sport, paní Androulla Vassiliou
• ministr školství, mládeže a tělovýchovy, pan Mgr.Josef Dobeš
• předsedkyně školského výboru Poslanecké sněmovny ČR, paní Doc. RNDr. Anna Putnová, CSc., MBA
• rektor Vysokého učení technického v Brně, pan Prof. Ing. Karel Rais, CSc., MBA
• hejtman Jihomoravského kraje, pan JUDr.Michal Hašek
• primátor statutárního města Brna, pan Bc.Roman Onderka,MBA
• velvyslankyně státu Kanada v České republice, paní Valerie Raymond
• velvyslanec státu Francie v České republice, pan Pierre Lévy

Veletrh Gaudeamus bude v letošním roce výjimečný složením vystavovatelů, doprovodnými programy, servisem pro diváky a výchovné poradce. Na veletrhu budou tradičně vystavovat všechny české univerzity, vysoké školy a větší vyšší odborné školy. Kromě tuzemských škol bude zastoupeno 48 renomovaných zahraničních univerzit a vysokých škol ze 14 zemí, nejenom z členských států Evropské unie. Poprvé bude na veletrhu vystavovat Evropský parlament i Evropská komise. Zahraniční univerzity a vysoké školy přijedou z Rakouska,  Slovenska, Finska, Francie, Německa, Velké Británie, Švýcarska, Holandska, Španělska,  Polska, Kanady, USA, Nizozemí a Skotska.

V průběhu XVIII. ročníku veletrhu Gaudeamus budou probíhat tři doprovodné programy. Tradičním doprovodným programem jsou přednášky vystavujících škol, které budou probíhat každý den ve dvou přednáškových sálech přímo v pavilonu F. Tématem přednášek jsou podmínky přijímacího řízení a studia ve školním roce 2012/2013. Dále bude probíhat IV.  ročník doprovodného programu s názvem „Věda pro život“, jehož cílem je umožnit budoucím  studentům nahlédnout do náplně studia a zajímavostí, které se mohou ve škole naučit. Prezentované přírodní jevy, zajímavé poznatky a technologické novinky si návštěvníci mohou sami na výstavišti vyzkoušet. II. ročník doprovodného programu „Pojďme si hrát s technikou“ je zaměřený na studium technicky zaměřených studijních oborů. Do doprovodného programu „Pojďme si hrát s technikou“ se zapojilo sedm největších českých technických univerzit.

Doprovodné programy

„Věda pro život“ a „Pojďme si hrát s technikou“ pomohou studentům při rozhodování o budoucím studiu, rozšíří jejich obzor, přiblíží náplň jejich budoucího studia a zformuje představu o budoucím uplatnění.

V průběhu veletrhu proběhne v roce 2011 již III. ročník soutěže o nejlepší expozici. Soutěžit budou vystavovatelé o přízeň studentů. Studenti sami budou hodnotit expozice  vystavovatelů, zda informují o budoucím studiu srozumitelně, výstižně a v dostatečném  rozsahu. Hodnotící komise bude složená ze studentů Obchodní akademie a VOŠ obchodní Brno Pionýrská, dále ze Střední školy umění a designu Brno Husova, Střední průmyslové  školy technické Brno Sokolská a ze studentů, které do komise nominovali sami  vystavovatelé. Komise bude pracovat nezávisle pod vedením pedagoga z Obchodní  akademie Brno Pionýrská, která bude gesční školou soutěže.

Výsledky soutěže budou vyhlášeny na společenském večeru veletrhu, který proběhne 2.  listopadu od 19 hodin v prostorách Centra VUT v Brně, Antonínská 1 a následující den  zveřejněny na www.gaudeamus.cz.

Pro odborné návštěvníky je připraven souhrnný informační set o vystavujících školách a speciální Informační systém pro pedagogy a výchovné poradce. Informační set a systém obdrží každý registrovaný pedagog, po předložení vyplněné volné vstupenky. Informační  systém pro výchovné poradce je aplikací na CD, ve které jsou podrobné informace o podmínkách studia, studijních oborech, kontaktech a mnoho dalších důležitých informací o studiu na českých a zahraničních univerzitách, vysokých a vyšších odborných školách. Systém aktuálně obsahuje 570 vzdělávacích institucí a přes 5 000 studijních oborů. Veškeré informace jsou přehledně řazené do rejstříků, přehledů a seznamů.

Na www.gaudeamus.cz probíhá registrace studentů, kteří hodlají veletrh navštívit a mají zájem o podrobnější tištěné informace. Do 17. 10. se zaregistrovalo 2 790 studentů a z jimi uvedených informací vyplývá:

• na přednášku se chystá 73,76% návštěvníků
• doprovodný program "Věda pro život" chce navštívit 25,13% návštěvníků
• doprovodný program "Pojďme si hrát s technikou" chce navštívit 21,62% návštěvníků
• poradenský servis předpokládá využít 56,61% návštěvníků
• struktura návštěvníků podle typů škol, ze kterých přicházejí, viz graf 1,
• struktura návštěvníků podle zaměření budoucího studia, viz graf 2.

Tisková konference pro novináře proběhne 1. 11. 2011 v 9 hodin na brněnském výstavišti, pavilon F, přednáškový sál A. Prosíme, aby se zájemci o účast na tiskové konferenci  registrovali nejpozději do 27. 10. na adrese email: info@gaudeamus.cz. V registraci uvádějte:

• jméno a příjmení,
• deník, rozhlasovou stanici nebo televizi, kterou zastupujete,
• o jakou formu účasti se Vám jedná (pasivní, rozhovor s vybranou osobou a její jméno,
všeobecné dotazy a jaké).