Fluktuace ve zkušební lhůtě? Řešením je kvalitnější zaškolování

TWI Institute Czech Republic již 5 let pomáhá českým společnostem k vyšší efektivitě díky zapojení zaměstnanců do procesů neustálého zlepšování. V červnu uspořádal ve spolupráci se společností Toyoda Gosei Czech, s.r.o., první ze série „SETKÁNÍ SE ŠPIČKAMI“, a to přímo v provozu Toyoda Gosei v Klášterci nad Ohří. TWI Institute Czech Republic byl založen společností DMC management consulting, která se stala výhradním partnerem vlastníka novodobé metodiky TWI Institute USA.

V polovině roku 2015 tvořilo „armádu“ pracovníků vyškolených v používání některého z modulů TWI v ČR a SR už přes 1 500 lidí, tzv. trenérů. A protože reálné výsledky jsou přesvědčivější než suchá teorie, umožňuje TWI Institute Czech Republic nahlédnout do fungování firem, které již metodu aplikovaly.

Toyoda: Metodika TWI přesvědčila!

Společnost Toyoda Gosei Czech, s.r.o., jeden z předních výrobců plastových, polyuretanových a pryžových komponentů do automobilů, sídlí v Klášterci nad Ohří a majiteli společnosti jsou japonské koncerny Toyoda Gosei Co. a Toyota Tsusho Co., které oba patří do největší průmyslové skupiny světa Toyota.

K rozhodnutí o implementaci TWI v dubnu 2014 vedla potřeba standardizace činností, optimalizace náboru a snížení zmetkovosti. V první fázi zde proto přistoupili k implementaci modulu Job Instruction, který prostřednictvím zjednodušení a popisu všech pracovních instrukcí výrazně zkracuje a zefektivňuje zaškolování, a modulu Job Relations, zlepšujícího spolupráci mezi zaměstnanci a vedoucími.

Pro zavedení JI TWI bylo nejprve proškoleno 120 trenérů, kteří pak prostřednictvím koučinku a workshopů začali se zaučováním nových zaměstnanců a přeškolováním těch současných. Implementace se postupně rozšířila na všechny haly a sledované výsledky brzy ukázaly správnost rozhodnutí o zavedení TWI.

V současné době je již certifikováno 102 vedoucích pracovníků na pozici trenér, 20 vedoucích pracovníků na pozici kouč, vytvořeno 600 pracovních rozborů a dle metodiky TWI proškoleno 2 600 zaměstnanců.

Proces implementace TWI ve společnosti Toyoda se nachází ve fázi, kdy již projekt začal nést své plody. Pilot se většinou zaměřuje na „snadnější“ procesy či úseky, problematičtější pak bývají další fáze na více komplikovaných střediscích, které vyžadují více práce, zapojení více lidí, delší dobu. Nadšení pomalu ustupuje a objevují se sklony se od metody odvracet. Je třeba vytrvat a v tom právě pomáhá i podpora nejvyššího managementu a zvolený interní „TWI šampion“, který metodiku neustále rozšiřuje, zlepšuje a podporuje ostatní v její používání,“ komentuje Markéta Šimáková, partnerka DMC management consulting.

Sdílení know-how jako cesta k úspěchu

Velký zájem hned o první ze série setkání ukázal, že české firmy se nebojí sdílet své know-how. O své zkušenosti se vedle Toyody podělily také další společnosti, např. Silon s.r.o., Benteler ČR, s.r.o., Aisan Industry Czech, s.r.o., Brisk Tábor, a.s., Sandvik Chomutov Precision Tubes, s.r.o., Wieland Electric, s.r.o., Halla Visteon Autopal Services, s.r.o., Snoeks Automotive CZ, s.r.o.
či TRCZ, s.r.o. DMC Management Consulting se proto chystá na podzim navázat dalšími workshopy, např. ve společnosti Varroc Lighting Rychvald již 9. 10. 2015. Více informací o chystaných setkáních ve výrobních závodech zaměřených např. na leteckou výrobu atd. lze získat na www.dmc-cz.com.


České a slovenské firmy budou sdílet své zkušenosti i na mezinárodní scéně

Celosvětové rozšíření metodiky TWI vyvolává potřebu a chuť sdílet zkušenosti i v mezinárodním měřítku. TWI Institute proto každoročně pořádá velký evropský summit zaměřený právě na lean nástroje, mezi které TWI patří. Po úspěšné konferenci v roce 2014 v Praze se tentokráte bude konat ve švédském Malmö a DMC management consulting je opět partnerem akce. Ve dnech 17. a 18. listopadu zde budou kromě světových špiček leanu a zahraničních firem prezentovat také zástupci společností Hartmann-Rico z ČR a Tower Automotive ze Slovenska. Akci doplní bohatý doprovodný program, např. návštěvy v provozech, workshopy a školení jednotlivých modulů TWI. Program, registrace a informace: http://twisummit.eu/.