Google podpoří vzdělávání a začleňování žen z Ukrajiny na český trh práce více než 19 miliony korun

Společnost Google, prostřednictvím své filantropické odnože Google.org, podpoří vzdělávání žen z Ukrajiny a jejich lepší začlenění na českém trhu práce granty v celkové výši 800 tisíc eur (téměř 19,5 milionu Kč). Dle nedávného výzkumu PAQ Research totiž až 65 % uprchlíků z Ukrajiny pracuje v méně kvalifikovaném zaměstnání, než měli na Ukrajině. Ve většině oborů mají navíc menší příjem, než je průměr u Čechů. Ve složitější situaci jsou ženy s malými dětmi.

Neziskové organizace INCO a Czechitas, ve spolupráci s komunitním centrem InBáze, poskytnou díky podpoře od Google.org ženám z Ukrajiny, které uprchly před válkou do České republiky, vzdělávání v oblasti digitálních dovedností a 1000 stipendií na profesní certifikáty Google Career Certificates. Cílem je pomoci těmto ženám nalézt zaměstnání v digitálním ekosystému Česka. Vzdělávací podporu poskytnou uvedené organizace skrz programy Work in Tech a Digital UAcademy. 

Program Work in Tech poskytne tisíc stipendií na vzdělávací kurzy Google Career Certificates – dva z nich, IT podpora a Digitální marketing a e-commerce, budou nově dostupné i v ukrajinštině. Mimo profesní certifikáty nabídne INCO, spolupracující s Czechitas a komunitním centrem InBáze, také další podporu při získávání zaměstnání. Ta zahrnuje například kurzy češtiny a angličtiny, kariérní koučink, pomoc s péčí o děti a psychologickou podporu.

Certifikáty budou v Česku uznávány zaměstnavateli, kteří otevřeně vyjadřují svůj zájem přijímat žádosti o práci od uchazečů, kteří profesní certifikát získají. Patří mezi ně například Alza.cz, Heureka, Škoda Auto, Mall Group, Havas, Wunderman Thompson, GroupM Nexus, WPP nebo Miton. 

„Jsme velmi rádi, že i nadále dostáváme podporu od společnosti Google na poskytování stipendií na  profesní certifikáty. Tisíc těchto stipendií bude poskytnuto ukrajinským ženám žijících v Česku, které byly nuceny uprchnout před válkou. Cílem je podpořit rozšíření jejich kvalifikace a pomoci jim najít pracovní uplatnění,“ říká Ondřej Čejka, ředitel Czechitas.

Kromě kariérních certifikátů bude Czechitas nabízet také program UAcademy, který byl rovněž podpořen grantem společnosti Google.org. Účelem tohoto programu je posílit sociální začlenění, ekonomickou stabilitu a mobilitu ukrajinských žen na českém trhu práce prostřednictvím rozvoje digitálních dovedností, kariérního poradenství a komunitních zdrojů. 

Google podporuje vzdělávání v oblasti digitálních dovedností v ČR dlouhodobě

Přes relativně vysokou účast na českém trhu práce se Ukrajinci nadále potýkají s neuznáváním jejich pracovní kvalifikace. Dle výzkumu PAQ Research Hlas Ukrajinců není přetlak zaměstnanců u méně kvalifikovaných pozic výhodný ani pro Česko, v těchto sektorech totiž může docházet k zastropování nízkých mezd. 

Podle nejnovější studie Aspen Institute bude pro zrychlení tempa růstu české ekonomiky třeba skokový nárůst ve zvyšování kvalifikace zaměstnanců, včetně doplnění množství pracovní síly. To zahrnuje zapojení všech skupin obyvatel, jako jsou například lidé přicházející ze zahraničí nebo ženy na rodičovské dovolené a po ní.

„Většinu pracovních pozic bude v následujících letech ovlivňovat pokračující digitalizace a potřeba nových znalostí a dovedností. Uvědomujeme si, jak těžkou pozici mají lidé z Ukrajiny prchající do Česka před válkou, zejména ženy, které se tu často ocitly v nelehké životní situaci pouze s dětmi. Rádi bychom proto podpořili jejich vzdělávání a integraci na trh práce v České republice. Své znalosti navíc budou moci využít, i pokud se později rozhodnou vrátit na Ukrajinu,“ říká Rowan Barnett, ředitel Google.org pro region EMEA. 

Google v České republice dlouhodobě podporuje digitální inkluzi a vzdělávání v oblasti digitálních dovedností, aby mohli lidé i podniky lépe využívat příležitosti digitální doby. Digitální ekonomika současně představuje pro Česko obrovskou příležitost. 

V minulosti získala profesní certifikát od Googlu také Veronika Pashkovová, která pochází z Ukrajiny a získala stipendium prostřednictvím organizace Czechitas. Profesní certifikát z datové analytiky jí napomohl k získání práce ve významné technologické společnosti, kde se podílela na vývoji chatbota, který nyní pomáhá ukrajinským uprchlíkům. „Kurz pro mě byl ideální vstupní branou k nové pracovní pozici. Mám pocit, že nyní dělám něco smysluplného. Takovou práci jsem hledala a našla,“ říká Veronika Pashkovová.