Microsoft oznámil ukončení certifikací MCSA, MCSE a MCSD k 30. červnu 2020. Přinášíme nejčastější otázky a odpovědi (FAQ)

Společnost Microsoft oznámila ukončení 3 nejpopulárnějších certifikací, a to už k poslednímu červnovému dni tohoto roku. O jaké certifikáty se jedná? Co se jejich ukončením změní? Stihnete ještě některé získat? Spolu s New Horizons přinášíme nejčastější dotazy a odpovědi (FAQ).

Microsoft.

Microsoft v září 2018 oznámil, že se zaměří na školení a certifikace založené na pracovních rolích (tzv. Role-based certifikace) a přidal do svého portfolia celkem 34 certifikací napříč Azure, Modern Workplace a Business Applications. S rozšířenou nabídkou ale přichází ukončení všech zbývajících zkoušek, které jsou spojené s Microsoft Certified Solutions Associate (MCSA), Microsoft Certified Solutions Developer (MCSD), Microsoft Certified Solutions Expert (MCSE), a to k 30. 6. 2020.

Pokud nyní usilujete o certifikaci MCSA, MCSD nebo MCSE, tak pravděpodobně budete chtít složit všechny povinné zkoušky před vypršením jejich životnosti. Pokud zmíněné certifikace již máte, nic se nemění a vaše certifikace zůstanou ve vašem Microsoft transkriptu.

FAQ

Co se stane s certifikacemi MCSA, MCSD, MCSE, které již mám?

S certifikacemi MCSA, MCSD a MCSE, které již máte, se nestane nic. Zůstanou ve vašem Microsoft transkriptu i po skončení poskytování zkoušek.

Mohu ještě získat certifikace MCSA, MCSD, MCSE před jejich „odchodem“ 30. června 2020?

Ano, tyto certifikace můžete získávat i nadále, dokud jsou požadované zkoušky k dispozici. Pokud ty zkoušky skončí, tak to již nepůjde.

Microsoft ukončuje zkoušky, které vedou k certifikaci MCSA, MCSD a MCSE, o které usiluji. Co bych měl dělat?

Musíte složit všechny povinné zkoušky, které jsou součástí certifikátů MCSA, MCSD nebo MCSE před termínem ukončení jejich poskytování. Pokud složíte požadované zkoušky před 30.06.2020, získáte certifikaci a ta se následně objeví ve vašem Microsoft transkriptu.

Pokud se Microsoft zaměřuje na certifikace založené na pracovních rolích, co se stane s certifikacemi Windows Server a SQL Server? Budou k dispozici pro nové Windows Server 2019 a SQL Server 2019?

Ne, podobné certifikace pro Windows Server 2019 a SQL Server 2019 již nebudou existovat.

Obsah systémů Windows Server 2019 a SQL Server 2019 bude součástí certifikací založených na pracovních rolích, podle potřeby pro určité role v oblasti řešení Azure Apps & Infrastructure a Data & AI.

Jaký vliv má skončení zkoušek v případě, když je moje společnost součástí partnerské sítě Microsoft?

Pokud jste složili kvalifikační zkoušky před jejich ukončením, budou se stále počítat do nabytých kompetencí po dobu 12 měsíců od ukončení poskytování zkoušky. Požadavky na nové zkoušky a certifikace budou k dispozici v Partnerském centru v březnu 2020.

Certifikace Microsoft Technology Associate (MTA) jsou certifikáty založené na produktech. Skončí i tyto?

Ne, certifikace MTA nejsou těmito změnami dotčeny.

Pro získání původních certifikací MCSA, MCSE a MCSD mají zájemce už jen 3 měsíce. Kompletní výpis končících certifikací a zkoušek najdete zde.

Výhody získání nejnovějších Microsoft certifikací zaměřených na pracovní role

Nové Microsoft certifikace zaměřené na konkrétní pracovní role (role-based certifications) vám mohou pomoci získat a dále rozvinout potřebné dovednosti a zkušenosti pro váš profesionální růst v stále se měnícím a konkurenčním cloudovém světě. Nové školení a certifikace zaměřené na pracovní role jsou aktualizovány spolu s aktualizacemi a novými funkcemi a službami, které Microsoft neustále přidává do cloudových řešení, čímž se minimalizují mezery v dovednostech spojených s příslušnými úlohami.

Pokud se chcete posunout ve vaší kariéře v oblasti IT a cloudových služeb, může být zisk certifikace tou správnou cestou. Ať už chcete hnát za certifikacemi, nebo si chcete vylepšit své resumé, komplexní školení Microsoft zaměřené na role od New Horizons Praha vám pomůže stát se certifikovaným odborníkem se zaměřením na pracovní role.

Školení New Horizons v oblasti IT