Nebezpečný svět „smart“ věcí, sociální inženýrství jako nejsnazší metoda hackingu, symptomy, které naznačují, že jste obětí útoku i zatím nepublikované typy napadení. To jsou témata HackerFestu 2019

Již 16. září proběhne v Praze největší konference zaměřená na počítačovou bezpečnost a etický hacking v České republice – HackerFest 2019. Přinese zajímavé přednášky a prezentace s uceleným přehledem o nejnovějších hackerských technikách, živé ukázky reálných způsobů útoku a možné obrany proti nim a řadu praktických tipů využitelných v každodenní praxi těch, kteří mají na starost bezpečnost firemních systémů a aplikací, vývoj řešení pro jejich zajištění či vedou týmy, které se touto problematikou zabývají.

HackerFest2019

„HackerFest se jako konference, která nabízí opravdu přínosný unikátní obsah, stal vrcholnou událostí mezi odbornými IT akcemi v České republice. Našim IT profesionálům umožňuje nejen vyslechnout přednášky a praktické rady předních odborníků z ČR i celosvětové scény, ale především možnost sdílet zkušenosti, setkávat se a konzultovat své problémy jak s přednášejícími, tak kolegy z branže,“ říká Jan Dvořák, výkonný ředitel Počítačové školy Gopas, která HackerFest pořádá.

O jakých tématech bude řeč na HackerFestu 2019:

  • 10 příznaků, které naznačují, že jste hacknuti (Paula Januskiewicz) – pro případ pochybností, zda se v systému děje něco nepatřičného, se hodí kontrolní seznam míst k ověření. Seznámíte se s příznaky, které ukazují na napadení hackery a s nástroji a technikami zaměřenými na tento druh aktivit.

  • Id: IoT (William Ischanoe) – autoři smart věcí nedělají věci zrovna moc smart-cestou. Zjednodušená verze komunikačních protokolů nám usnadňuje útoky. Průšvihy spojené s používáním chytrých zařízení jsou spojené jak se zanedbáváním aktualizace komunikačních protokolů a bezpečnosti vůbec, tak i s nepublikovanými vlastnostmi přístrojů.

  • Sociální inženýrství, aneb nejsnazší metoda hackingu (Lukáš Antal) – jak postupuje hacker, pokud chce napadnout daný cíl? Chytrý hacker zvolí cestu nejmenšího odporu. Místo prolamování technických zabezpečení zacílí na nejslabší článek celého IT ekosystému – na člověka. Představíme konkrétní techniky, které kyberzločinci při tomto postupu, zvaném sociální inženýrství, používají.

Na samotnou konferenci, která proběhne 16. září, naváží další exkluzivní akce. Security Day se špičkovou odbornicí na etický hacking a penetrační testování Paulou Januskiewicz, který se tentokrát zaměřuje na způsoby útoků, které fungují bez ohledu na úroveň zabezpečení, a na cloud jako možnost řešení tohoto problému, je připraven na úterý 17. 9. Praktický workshop vedený Williamem Ischanoe a Martinem Hallerem s názvem „Jak vyKalit/vyKálit podnikovou síť“ proběhne opakovaně v úterý 17. a ve středu 18. 9. Nabídne příležitost prakticky si vyzkoušet různé techniky hackingu, hackování routerů, serverů v dmz i interní podnikové sítě a další v prostředí virtuální „typické“ české firmy.