Nejoptimističtější 1. čtvrtletí od roku 2008: Firmy nebudou snižovat počty zaměstnanců

Výsledky průzkumu „Manpower Index trhu práce“ ukazují, že zaměstnavatelé v příštím čtvrtletí, které je pro trh práce nejhorším obdobím roku, neočekávají žádné změny. Jedná se o nejoptimističtější 1. čtvrtletí od roku 2008.

Společnost Manpower Česká republika dnes zveřejnila výsledky průzkumu „Manpower Index trhu práce“ pro první čtvrtletí roku 2014.

V rámci průzkumu Manpower Index trhu práce pro první čtvrtletí 2014 byla všem účastníkům vybraného reprezentativního vzorku 750 zaměstnavatelů v ČR položena otázka: „Jak očekáváte, že se změní celkový počet zaměstnanců ve vaší společnosti v následujícím čtvrtletí do konce března 2014 v porovnání s aktuálním čtvrtletím?“

Zaměstnavatelé v České republice očekávají pro první čtvrtletí 2014 stagnaci v náborových aktivitách. 4 % zaměstnavatelů očekávají nárůst počtu pracovních sil, 4 % předpovídají snížení počtu pracovních sil a 91 % zaměstnavatelů nepředpokládá žádné změny. Na základě těchto údajů vykazuje Čistý index trhu práce pro Českou republiku pro první čtvrtletí 2014 hodnotu 0 %.

Prognózy na trhu práce bývají na první čtvrtletí tradičně nejslabší, navíc jsou nyní poznamenané rokem 2013, ve kterém rostl počet nezaměstnaných lidí a klesaly obraty, zvláště v oborech maloobchodu, službách a průmyslové výrobě. Manpower index trhu práce na 1. čtvrtletí 2014 předpovídá stagnaci v náborech firem, ale i tak se jedná o nejoptimističtější Q1 od roku 2008. Pokud se podíváme na sezonně očištěná data, vidíme, že bude nabírat více zaměstnavatelů, než je pro toto období obvyklé” řekla Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka ManpowerGroup Česká a Slovenská republika.

Porovnání dle odvětví

Zaměstnavatelé pouze ve dvou z 10 odvětví předpovídají pro nadcházející čtvrtletí nárůst počtu pracovních sil. Nejsilnější hodnotu Čistého indexu trhu práce +5 % hlásí odvětví Finance, pojištění, nemovitosti a další služby podnikům. Velkoobchod a maloobchod vykazuje hodnotu +3 %. Výrazný útlum náborových aktivit hlásí odvětví Doprava, skladování a komunikace, kde má Index hodnotu -12 % a Ubytování a stravování s Indexem -10 %.

Regionální srovnání v rámci ČR

Zaměstnavatelé na Moravě očekávají pro první čtvrtletí 2014 zvyšování počtu pracovních sil. Čistý indexu trhu práce dosáhl +1 %. V Praze se očekává stagnace s hodnotou Indexu 0 %. Naproti tomu zaměstnavatelé v Čechách hlásí utlumený trh práce s hodnotou Indexu -2 %.

Globální pohled

Přestože ekonomické problémy a celková nejistota na světovém trhu práce stále přetrvávají, výsledky průzkumu pro první čtvrtletí nadcházejícího roku ukazují na to, že většina zaměstnavatelů plánuje v různé míře zvyšovat počet pracovních sil. Zaměstnavatelé ve 34 ze 42 sledovaných zemí a oblastí předpovídají pozitivní náborové plány. Z celosvětového hlediska je nejsilnější předpověď v Indii, Tchaj-wanu a na Novém Zélandu. Oproti tomu nejslabší a zároveň negativní náborové prostředí očekávají zaměstnavatelé v Itálii, Finsku, Španělsku, na Slovensku a v Belgii. V porovnání s předchozím čtvrtletím se optimismus zaměstnavatelů zvýšil ve 21 zemích a oblastech, a v meziročním srovnání poklesl v 17 zemích a oblastech.

Další výsledky průzkumu Manpower Index trhu práce budou zveřejněny 11. března 2014.

O průzkumu „Manpower Index trhu práce“

Průzkum Manpower Index trhu práce se provádí každé čtvrtletí za účelem sledování záměrů zaměstnavatelů snížit nebo zvýšit počet zaměstnanců během následujícího čtvrtletí. Česká republika je jednou ze 42 zemí a oblastí, ve které průzkum probíhá. V rámci projektu Manpower Index trhu práce pro 1. kvartál roku 2014 byli osloveni zaměstnavatelé reprezentativního vzorku 750 zaměstnanců v České republice a byla jim položena stejná otázka:Jak očekáváte, že se změní celkový počet zaměstnanců ve vaší společnosti v prvním čtvrtletí 2014 v porovnání s aktuálním čtvrtletím?

 Průzkum „Manpower Index trhu práce“ se provádí každé čtvrtletí za účelem sledování záměrů zaměstnavatelů snížit nebo zvýšit počet zaměstnanců během následujícího čtvrtletí.

Průzkum probíhá již více než 50 let a za tuto dobu se stal jedním z nejdůvěryhodnějších průzkumů náborové aktivity na světě. Manpower Index trhu práce je založen na dotazování více než 65 000 zaměstnavatelů z veřejného i soukromého sektoru napříč 42 zeměmi a je považován za vysoce důvěryhodný ekonomický indikátor.

Průzkum Manpower Index trhu práce nyní probíhá v těchto 42 zemích a oblastech světa: Argentina, Austrálie, Belgie, Brazílie, Bulharsko, Česká republika, Čína, Finsko, Francie, Guatemala, Hongkong, Indie, Irsko, Itálie, Izrael, Japonsko, Jihoafrická republika, Kostarika, Kanada, Kolumbie, Maďarsko, Mexiko, Německo, Nizozemí, Nový Zéland, Norsko, Panama, Peru, Polsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Singapur, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Tchaj-wan, Turecko, USA a Velká Británie. Projekt odstartoval ve Spojených státech a Kanadě v roce 1962 a v roce 1966 se zapojila také Velká Británie. V roce 2002 se připojují Mexiko a Irsko, o rok později pak dalších 13 zemí. Nový Zéland se přidává v roce 2004, Čína, Indie, Švýcarsko a Tchaj-wan v roce 2005 a Argentina, Peru, Kostarika a Jihoafrická republika v roce 2006. V roce 2008 se do projektu zapojují i Česká republika, Guatemala, Kolumbie, Polsko, Rumunsko a Řecko, v roce 2009 Maďarsko a Brazílie, v roce 2010 Panama, pro rok 2011 Bulharsko, Izrael, Slovensko, Slovinsko a Turecko, v roce 2012 Finsko.

Více informací o průzkumu a detailní výsledky za všechny země najdete na stránkách www.manpowergroup.com v sekci Research Center nebo na http://www.manpower.cz/index-trhu-prace.php