Největšího českého veletrhu práce pro Ukrajinu se zúčastní přes 60 firem

Do dnešního dne potvrdilo 60 firem svou účast na největším českém veletrhu práce pro Ukrajinu. Cílem akce je propojit ukrajinské běžence, kteří usilují o nalezení práce, s vhodnými zaměstnavateli z Jihomoravského kraje a okolí. Smyslem veletrhu je také edukovat návštěvníky formou seminářů a přednášek, které se budou věnovat tématům jako je například pracovní právo nebo vízová problematika.

Akce probíhá za velké podpory Jihomoravského kraje, slavnostně ji tak zahájí hejtman kraje Jan Grolich. Mezi hosty se objeví například také Anna Proshko, konzulka Ukrajiny v Brně. Akce se uskuteční 26. a 27. května 2022 na brněnském výstavišti.

Již za pár dní startuje největší český veletrh práce pro Ukrajinu. Akce je pořádána pro všechny uprchlíky před válkou na Ukrajině, kteří byli kvůli konfliktu nuceni opustit své domovy a chtějí nalézt pracovní uplatnění na Moravě. Dle statistik si jen v Jihomoravském kraji zřídilo víza s účelem „strpění pobytu“ přibližně 34 000 uprchlíků.

Svou účast na akci potvrdilo již 60 firem, které se zde návštěvníkům představí a nabídnou jim férové pracovní podmínky. „To, že se veletrhu zúčastní během dvou dnů šedesát firem předčilo naše očekávání. Doufáme, že se díky tomu podaří splnit náš hlavní cíl a pomůžeme nalézt vhodné zaměstnání až dvěma tisícům Ukrajinců,“ říká autorka iniciativy Lenka Sovová, HR manažerka společnosti Sharry.

Mezi hosty bude i hejtman Jihomoravského kraje a konzulka Ukrajiny v Brně

Součástí veletrhu bude také doprovodný program plný edukačních přednášek a seminářů. Návštěvníci se mohou těšit na odborná témata jako je pracovní právo nebo vízová problematika. Dozví se také, jak ulevit duši v těžkých životních situacích či jak se vypracovat od uklízečky až k manažerce. „Z pohledu CzechInvestu velmi oceňuji, že bude součástí programu také široká škála přednášek a seminářů. Informovanost je hlavní zbraní proti nelegálnímu zaměstnávání, a především důležitým integračním prvkem. Proto jsme také spustili platformu www.jobs4UA.cz, kde zveřejňujeme nabídky od prověřených zaměstnavatelů," komentuje Vít Čermák, ředitel regionální kanceláře CzechInvestu pro Jihomoravský kraj.

Důležitými patrony veletrhu jsou hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, konzulka Ukrajiny v Brně Anna Proshko, projektová manažerka Jihomoravského kraje Alena Krejčí a Anna Dumont, ředitelka odboru integrace na trh práce MPSV.

Veletrh se pro návštěvníky otevře ve čtvrtek 26. května od 13:00 do 18:00, v pátek 27. května pak od 9:00 do 18:00. Doprovodný program bude na akci probíhat během obou termínů.