O práci v zahraničí by uvažovala polovina dotázaných

Praha, 17. ledna 2011

O práci v zahraničí uvažuje zhruba polovina návštěvníků pracovního portálu OnlinePráce, pokud by ztratila své stávající zaměstnání. Naopak o odchodu za zahraniční pracovní příležitostí neuvažuje téměř stejný podíl lidí. Zjistila to anketa pracovního portálu OnlinePráce, která se konala v prosinci loňského roku a zúčastnilo se jí 1585 lidí.

V žádném případě by do zahraničí za prací neodešlo 24 procent dotázaných. Dalších 15 procent si myslí, že neovládá žádný cizí jazyk natolik, aby jim to umožnilo vykonávat jakoukoli práci v zahraničí. Deset procent lidí tvrdí, že nejsou vybaveni jazykově na takové úrovni, aby se mohli věnovat své profesi v zahraničí.

Naopak bez zvláštních podmínek by se do hledání práce v zahraničí pustilo 16 procent dotázaných. Stejné procento respondentů by práci v zahraničí začalo hledat, pokud by v České republice nemohlo najít uplatnění odpovídající jejich kvalifikaci. Pro 19 procent dotázaných pak není cizí jazyk takovou bariérou, aby si práci v zahraničí kvůli tomu nehledali, protože jsou ochotni se v případě nutnosti cizí jazyk naučit.

„Výsledky ankety jen opět potvrdily přetrvávající malou ochotu českých uchazečů o práci stěhovat se kvůli zaměstnání do zahraničí a nízkou úroveň znalosti cizích jazyků. Většina práci hledajících lidí dlouhodobě preferuje zaměstnání v okolí svého bydliště a často neuvažuje o přestěhování za prací ani v rámci regionů České republiky,“ říká Lea Kozáková, manažerka zákaznického servisu pracovního portálu OnlinePráce. Možnosti práce v zahraničí jsou podle ní omezeny nejen potřebou znalosti místního jazyka, ale také aktuální poptávkou po pracovnících. Vzhledem k ekonomickému propadu napříč Evropou je poptávka po uchazečích ze zahraničí dlouhodobě nižší a v jednotlivých zemích není podporována. „Jedná se většinou o nabídku pozic nižší kvalifikace nebo naopak pozic, které vyžadují specifické vzdělání či praxi. Pro většinu nezaměstnaných tedy není odchod do zahraničí za prací optimálním řešením,“ uzavírá Lea Kozáková.

Pracovní portál OnlinePráce vznikl v roce 2006 a slouží jako inzertní server pro vyhledávání zaměstnanců ze všech regionů celé České republiky v různých oborech. Vedle toho firmám poskytuje ucelené služby v oblasti HR marketingu a uchazečům o práci nabízí komplexní poradenství při hledání práce. Jako první na českém trhu spustil v prosinci roku 2009 novou službu – online testování kandidátů, které umožní firmám hledajícím nové zaměstnance rychlejší a přesnější orientaci při výběru vhodných kandidátů. Více informací o portálu OnlinePráce najdete na www.onlineprace.cz, přímo o OnlineTestu kompetencí pak na www.onlinetestovani.cz.