Projekt "Táto, jak na to?" vrcholí odbornou konferencí v Hradci Králové

Kampaň na podporu aktivního otcovství „Táto, jak na to?“, kterou zahájilo v loňském roce Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR (MPSV ČR) ve spolupráci s Ligou otevřených mužů (LOM), vstupuje do své závěrečné fáze a vrcholí první mezinárodní odbornou konferencí na téma aktivního otcovství v České republice.

Konference proběhne ve dnech 6. – 7. října 2011 v kongresovém centru Nové Adalbertinum v Hradci Králové. Kromě českých přednášejících představí podporu aktivního otcovství ve Velké Británii manažerka Fatherhood Institutu Jeszemma Garratt, situaci v Norsku přiblíží Nina Jon z organizace Reform.

Samotný program konference zahájí zmocněnkyně vlády pro lidská práva Monika Šimůnková, přičemž první den bude věnován aktivnímu otcovství především z hlediska sociologického a psychologického. Druhý den se zaměří na podporu otců ze strany státu, zaměstnavatelů a neziskových organizací.

První den vystoupí kromě českých odborníků z oblasti psychologie, sociologie, genderových studií a také první zahraniční host. Jeszemma Garratt z Velké Británie představí činnost a aktivity Fatherhood Institutu, který patří v ostrovním království k nejangažovanějším v otázce aktivního otcovství. Díky své výzkumné činnosti a spolupráci s vládou má Fatherhood Institute velký vliv na politiku rovnosti žen a mužů v Británii. Jeszemma představí konkrétní výsledky, kterých se podařilo ve Velké Británii dosáhnout na poli aktivního zapojování otců do rodinného života,“ objasnil obsah přednášky projektový manažer kampaně Lukáš Müller.

Druhý den nabídne konference další zahraniční zkušenost, tentokrát z Norska. Nina Jon z organizace Reform se bude věnovat podpoře aktivního otcovství jako nástroje politiky rovnosti žen a mužů ve své domovině. Tato severská země podporuje tatínky ve výraznějším zapojování se do rodinného života více než 20 let a patří v tomto směru ve světě k nejpokrokovějším. Nina Jon se zaměří na aktivity, díky kterým se v Norsku daří udržovat velmi malý rozdíl v postavení žen a mužů na trhu práce a v jejich odměňování,“ uvedl v souvislosti s podporou otců v Norsku, kde mají muži vyhrazeno 12 týdnů rodičovské dovolené pro sebe, odborný garant kampaně Martin Jára.

Součástí druhého dne bude také velmi zajímavý blok, ve kterém vystoupí zástupci českých firem. Představí v něm benefity, které v rámci personálních strategií nabízejí svým zaměstnancům – otcům. Jsme rádi, že na konferenci přivítáme zástupce firem, jako je GE Money Bank, Česká Spořitelna, Linet nebo vítěz soutěže Firma roku v kategorii rovných příležitostí Key Plastics, uvedl Lukáš Müller.

Přednáškové bloky doplní workshopy a panelové diskuze. První den proběhnou tři české workshopy a jeden zahraniční. České workshopy se budou věnovat tématice mužů u porodu, střídavé výchovy a plusům a mínusům života muže na rodičovské dovolené,“ přibližuje zaměření workshopů ředitel Ligy otevřených mužů Martin Jára a dodává: „Velmi zajímavá bude také zahraniční dílna, kterou povede Jeszemma Garratt z Velké Británie a Nina Jon z Norska. Věnovat se budou společenské podpoře aktivního otcovství.

Odborná konference slibuje také zajímavý kulturní program. Městkou hudební síň rozezní varhanní koncert Václava Uhlíře, který bude následován bohatým rautem a nočním výstupem na Bílou věž.