StartupJobs expanduje do Rumunska. Etablovat značku i na dalších trzích pomohou zkušené posily mezi žraloky

Portál StartupJobs pomáhající startupům najít ty správné lidi pro budování jednorožců vyráží do země hraběte Drákuly. K expanzi na jihovýchod proto rozšiřuje tým o zkušené manažery. Kroky společnosti v Rumunsku povede country manager Bogdan Papară-Popescu, head of expansion Lenka Kolin zajistí strategický růst na dalších zahraničních trzích a v roli konzultanta expanze své zkušenosti uplatní Martin Vyleťal. Ambice na růst portálu však sahají ještě dál. Do roku 2030 chce totiž být v zisku na deseti zahraničních trzích.

„V současnosti dokončujeme analýzu jednotlivých zemí, které nám pomohou se rozhodnout, na které trhy se vydáme po stabilizaci v Rumunsku. Paralelně s tím ladíme produkt a možnosti jeho přizpůsobení požadavkům a specifikům lokálních trhů. V řádu týdnů chceme také začít nabírat jednotlivé country manažery a už nyní pro ně připravujeme rozpočty, nastavujeme procesy a další podporu z centrály. Naplnění našich cílů ovšem bude zákonitě něco stát, a tak do expanze investujeme řádově až desítky milionů korun,“ říká CEO StartupJobs Filip Mikschik.

Pomoc na domácí frontě

První výraznou posilou je Bogdan Papară-Popescu, který se stává country managerem pro Rumunsko. Jeho úkolem bude celou expanzi prakticky realizovat. A že jde o člověka na svém místě, dokazuje také bohatými zkušenostmi. Má totiž přes 20 let praxe z oblasti rozvoje byznysu, prodeje, péče o zákazníky a konzultací. Prvních 15 let přitom strávil v korporátním prostředí (Orange, HP a další) a až později se rozhodl pro založení vlastní poradenské společnosti. Společně s ní začal spolupracovat se startupy z rodného Rumunska, ale i Česka a Maďarska (Roivenue, VCC Live, Cleevio) v oblastech poznávání brandingu, strategie, prodeje a rozvoje byznysu. Nyní tak dostane možnost své zkušenosti zužitkovat na domácí půdě.

„Bogdan je navíc bývalým úspěšným hráčem amerického fotbalu, a tak není pochyb, že se své funkce ujme s maximálním nasazením. V zabydlení se v Rumunsku nám velmi pomůže i díky své znalosti prostředí,“ dodává Mikschik.

Kreativita a organizace nad právo

Hlavou pro růst na nových trzích, a to nejen v Rumunsku, ale i pro plánovanou expanzi do dalších zemí, se stává Lenka Kolin. Má před sebou ovšem nelehký úkol – komplexně zaštítit expanzi s cílem zajistit platformě strategický růst. Na starost dostane přípravu strategií, nastavování procesů, rozpočty, přizpůsobení produktu pro potřeby konkrétních trhů a koordinaci jednotlivých country manažerů.

I ona disponuje řadou let zkušeností z korporátního, startupového, ale i neziskového sektoru. Ačkoli je vystudovaná právnička, upřednostnila organizaci, management a uplatňování kreativity, což ji dovedlo k obchodní strategii. Během své kariéry se již podílela na celé řadě zajímavých projektů, například na letní škole pro zahraniční studenty v ČR nebo byla členem core týmu zajišťujícího celobankovní transformaci Komerční banky. Mimo to v současnosti dokončuje studium na Univerzitě v Cambridgi v oboru entrepreneurship.

Tým se bez podpory neobejde

Trojici zkušených žraloků uzavírá Martin Vyleťal. V jeho režii bude probíhat kompletní podpora v rámci expanze, zejména co se týče průzkumu jednotlivých trhů, marketingu a přípravy rozpočtů. Podporovat bude ale také jednotlivé country manažery.

Díky dlouholeté práci novináře disponuje Martin bohatými zkušenostmi z oblasti startupů, telekomunikací, softwaru, technologií a dalších témat. Přitom po odchodu z redakce zcela změnil obor a zamířil do společnosti Zomato, kde působil téměř osm let. Za tu dobu prošel přes marketing, obsah a produkt až ke spouštění nových trhů. Tři roky navíc strávil v centrální pobočce v Indii.

„Chceme ukázat, že celou expanzi myslíme opravdu vážně. Nejsou to jen sliby ani předsevzetí, ale už se to aktivně děje. Nabírání zkušených lidí do týmu je jen jednou z částí celého procesu. Přesto jsem si vědom, že klíčový je každý krok na této cestě. Rumunsko ovšem bude jen první zastávkou. V roce 2023 už plánujeme být zase o pár kroků dál,“ uzavírá Mikschik.