Ukončení vzdělávacího projektu ve společnosti Mayr-Melnhof Holz Paskov s.r.o.

1. 4. 2010 odstartovala naše společnost dlouhodobé systematické vzdělávání zaměstnanců financované prostřednictvím Evropského sociálního fondu z Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu České republiky. Projekt pod registračním číslem: CZ.1.04/1.1.02/35.00666, nesl název: Zvyšování konkurenceschopnosti společnosti Mayr-Melnhof Holz Paskov s.r.o. formou systematického vzdělávání a zvyšováním klíčových kompetencí jejích zaměstnanců. Trval 2 roky a byl úspěšně ukončen 31. 3. 2012.

Proč jsme zažádali o finanční dotaci pro vzdělávání zaměstnanců? Naše společnost si klade za cíl dlouhodobě uspět a udržet si vedoucí postavení v oblasti zpracování dřeva a určovat trend vývoje tohoto trhu. Vedle trvalých investic do nejmodernějších technologií si klademe za cíl rozvíjet kvalitu a adaptabilitu našich zaměstnanců. Cílem projektu bylo zvýšit úrovně klíčových kompetencí, znalostí a dovedností cílových skupin, potřebné pro úspěšné vykonávání své profese a splnění nastavených firemních cílů.

Naši zaměstnanci byli a jsou důsledně podporováni v samostatnosti, kreativitě a zapojováni do procesů rozhodování. Součástí projektu bylo upevnění těchto kompetencí, informovanost napříč společností a také podpora rovných příležitostí. Rovné příležitosti byly zakomponovány do všech tematických celků vzdělávacích modulů.

Zvýšením úrovně klíčových kompetencí vedlo k naplnění strategických cílů naší společnosti v oblasti rozvoje lidských zdrojů, tzn. připravenost zaměstnanců na změny, přijetí pozitivních postojů jako základ firemní kultury, nastavení principů učící se organizace a zlepšení sociálního klimatu.

Projekt byl tematicky rozdělen do několika klíčových aktivit, které byly realizovány dle předem stanoveného časového plánu. Klíčové aktivity měly za úkol podpořit a rozšířit dosavadní úroveň znalostí v daných segmentech (měkké a tvrdé dovednosti). V úvodu projektu jsme zvolili vstupní development centre, která měla za úkol zjistit výchozí úrovně postojů, chování jednotlivých účastníků a připravit je na cílený rozvoj po dobu 2 let.

Z počátku panovala ke vzdělávání ze strany zaměstnanců nedůvěra. Museli jsme také korigovat a flexibilně reagovat na změny harmonogramu realizace projektu v souladu s potřebami ve výrobě. Ale díky interní komunikaci a propagaci napříč firmou se nám tyto problémy podařilo vyřešit. Do cíleného rozvoje byly přizvány jak TH, tak dělnické pozice.

Všichni účastníci vzdělávání využívali přístup do e-learningového systému, kde mohli vyplňovat vstupní testy (zejména využívané při realizaci klíčové aktivity – aplikované PC dovednosti), dále zde měli přístup k pozvánkám a učebním manuálům. Mohli si zde prohlížet vložené fotografie z proběhlých vzdělávacích akcí, psát vzkazy lektorům, psát si své vlastní poznámky atd.

Kromě vzdělávání jsme museli dodržovat pravidla povinné publicity projektu. Díky ní jsme informovali v různých kampaních na důležité akce projektu. Rádi bychom informovali o dvou významných kampaních: Hledáme talenty – pojďme společně do toho! a Interní lektor.

Podařilo se nám vybudovat interní lektorský tým, který se od roku 2013 zaměří na vzdělávání zaměstnanců v oblastech: Pracovně-právní problematika; PC gramotnost; Historie naší společnosti (toto téma bude využíváno zejména ve spolupráci se středními a základními školami a úřady práce) = realizace prostřednictvím exkurzí pro studenty a odbornou veřejnost; Budování zastupitelnosti na pracovišti, Základy BOZP ve výrobě. K efektivitě výuky budou sloužit vlastní učební manuály, které naši interní lektoři vytvořili.

Skupina talentů byla nominována napříč společností – byla obsazena jak zaměstnanci z dělnických, tak TH pozic. K nominacím měl právo vyjádřit se každý zaměstnanec společnosti a nominovat tak svého zástupce – byla vytvořena pravidla. Díky skupině talentů byla vypracována 3 základní projektová témata: Interní komunikace; Vedení hodnotících pohovorů; Pracovní úrazy – prevence. Téma: Pracovní úrazy – prevence bude uvedeno do praxe.

Na závěr…

Díky vzdělávacímu projektu bylo celkem podpořeno 82 zaměstnanců (18 žen, 64 mužů). Počet úspěšných absolventů kurzů za celé období trvání projektu – 545 osob. To znamená, že se každý účastník zúčastnil průměrně 6-ti vzdělávacích modulů.

Pokud máme zhodnotit, zda se nám podařilo úspěšně projekt realizovat, odpovědí by bylo číslo 545. Čili ano, byl velmi úspěšný. I přesto, že je již v současné době ukončen, cílené vzdělávání bude pokračovat nadále a to díky vybudované skupině interních lektorů.

Do budoucna jistě využijeme dalších možností k čerpání finančních prostředků z Evropské unie pro vzdělávání zaměstnanců. Rádi bychom se zaměřili na rozvoj tvrdých dovedností.

Vypracovala: Denisa Kudrová Brancová, DiS., vedoucí projektu
Mayr-Melnhof Holz Paskov s.r.o., Staříč 544, Staříč
Tel.: 558 452 211
E-mail: Denisa.kudrova@mm-holz.com

no-image