Alexandra Baumannová, HR manažerka společnosti KOSTAL CR

Osvědčilo se nám zážitkové vzdělávání a kurzy s praktickými příklady

Rozhovor s Alexandrou Baumannovou, HR manažerkou společnosti KOSTAL Kontakt Systeme GmbH

Společnost KOSTAL Kontakt Systeme GmbH je jednou ze dvou českých divizí mezinárodní skupiny KOSTAL. Je zaměřena na výrobu kontaktních / konektorových systémů a většina produkce je exportována na trhy EU. V současnosti zaměstnávají obě české divize více než 1500 zaměstnanců a jsou zároveň významným zaměstnavatelem na berounsku a příbramsku. Krátký rozhovor o stávajících personálních aktivitách poskytla HR manažerka společnosti KOSTAL Kontakt Systeme GmbH, Alexandra Baumannová. 


Čeho se vám podařilo dosáhnout ve firemním vzdělávání v posledních měsících?

Realizovali jsme individuální rozvojové aktivity, kdy jsme část nákladů pokryli z dotací z Evropských fondů. Do vzdělávání jsme zahrnuli nejen manažery, technické specialisty, ale i specializovaný výrobní personál. Druh aktivit je široký. Obzvlášť pozitivní zpětná vazba je ze zážitkového vzdělávání. U výrobních kolegů jsou oblíbené kurzy se zařazením praktických příkladů.

Jaké způsoby rozvoje zaměstnanců se vám nejvíce osvědčily?

Ideální je kombinace různých forem vzdělávání. Vždy určeno podle požadavku pracovního místa a profilu obsazujícího zaměstnance.

V posledních letech se stal oblíbený koučink a mentorink. Je tomu tak i vás?

Obě tyto formy rozvoje využíváme, i když přednost dáváme koučinku. Zatím jsme spolupracovali převážně s externími vzdělavateli. Na druhou část roku plánujeme zintenzivnění opět ve spolupráci s našimi osvědčenými vzdělávacími partnery.

Jak a kde hledáte dodavatele vzdělávání? 

V případě navázání nové spolupráce volíme výhradně reference z jiných firem. Běžně ale stavíme na dlouhodobých vztazích, kdy společně hledáme optimální cestu k naplnění rozvojového cíle. Naši vzdělávací partneři mají dobrou znalost firemního klimatu, což je nesporná výhoda.

Jaké aktivity plánujete pro nadcházející měsíce?

Manažerskou akademii, pokračování jazykového vzdělávání a kvalifikační výcviky pro specialisty ve výrobě (konkrétně seřizovače).

Kdybyste teď mohla být kdekoli na světě, kde byste byla a co byste dělala?

Živě se vidím v rakouských Alpách v oblasti Solných jezer na některém z dvoutisícových vrcholů. Po krátkém relaxu bych se vydala na cestu zpět, která je někdy hodně napínavá. Na horách se mění počasí rychle, takže jsme často sestupovali za deště a bouřky. Vždy jde ale o hluboký zážitek. Doporučuji!

 

Rozhovor připravily