AI nás nenahradí, ale mohou nás nahradit ti, kteří ji budou umět ovládat

Rozhovor s Jitkou Sotonovou – vedoucí oddělení OKškolení ve společnosti OKsystem a.s.

Společnost OKsystem je přední českou IT společností, která v Česku zaměstnává kolem 450 lidí. Kromě softwarových řešení poskytuje také autorizované IT kurzy ve svém vzdělávacím centru OKškolení. Vedoucí tohoto oddělení, Jitky Sotonové, jsme se zeptali nejen na to, které kurzy jsou nyní nejžádanější, ale třeba i na budoucnost profesního IT vzdělávání nebo na horké téma umělé inteligence.

Jitka Sotonová, vedoucí OKškolení

Představte prosím OKškolení, co je jeho předmětem činnosti? 

OKškolení je jeden z produktů společnosti OKsystem. Jde o relativně malý produkt v porovnání s ostatními, ale s poměrně velkým dosahem mezi zákazníky. Školící centrum vzniklo vlastně také kvůli nutnosti školit vlastní produkty, které dodáváme zákazníkům, aby s nimi dokázali efektivně pracovat.

Školíme také kurzy pro IT profesionály – administrátory, vývojáře, programátory, síťové specialisty, datové analytiky, Linux administrátory. Věnujeme se i kurzům pro Power Users a to především v oblastech Power BI, Sharepoint nebo Microsoft 365. Školíme i uživatele MS Office systémů, cloudových služeb a dalších témat.

Jak probíhá symbióza s mateřskou společností OKsystem? Jaké jsou vaše vlajkové lodě, co se týká vlastního softwaru?

Naší vlajkovou lodí je personální a informační systém OKbase. Tento software pokrývá veškerou personální agendu včetně mzdového účetnictví nebo modulu vzdělávání. Obsahuje vše, co personalista potřebuje pro moderní a efektivní řízení zaměstnanců. Využijí ho ale zaměstnanci, kteří řeší docházku, směny atd. 

Jaká je vaše role ve společnosti, za co jste zodpovědná? 

Od začátku roku 2023 jsem vedoucí školícího centra. Přímo v týmu máme asi 10 interních lektorů, někteří z nich jsou dedikováni z větší části na školení, ale samozřejmě se také zapojují do firemních projektů. Lektory doplňujeme i externími kolegy dle potřeby. Bývá to většinou 10 – 20 dalších lidí. 

Kde máte učebny, jak jsou vybavené, v jakých jazycích dokážete školit?

Učebny máme přímo v sídle naší společnosti v Praze na Pankráci. Učeben je 6 s kapacitou 6–24 účastníků. Naše školení jsou poměrně dlouhá, takže si opravdu zakládáme na tom, aby učebny byly velice dobře vybavené moderní technikou a dostatečně prostorné. Máme vlastní jídelnu a prostory pro catering, takže účastník kromě znalostí dostane veškeré další služby. Chceme, aby se u nás všichni cítili pohodlně. Vyučujeme převážně v češtině, na přání zákazníka i v angličtině. 

Jak vybíráte lektorský tým, co musí splňovat, absolvují sami pravidelně nějaká školení a zabývají se také praxí? 

U lektora jsou důležité dva aspekty jeho práce. Hluboké odborné znalosti jsou pro lektora IT nezbytností, ale důležité jsou hlavně soft skills. Ty určují kvalitu lektora. Zda dokáže poutavě učit, udržet pozornost studentů, zda i těžká odborná témata umí podat tak, že tomu porozumí i začátečník, který s danou technologií nemá žádné zkušenosti a současně musí umět vést školení pro lidi, kteří mají odbornou praxi. Toto vše musí mít člověk do jisté míry v sobě. U IT kurzů je výhoda, že znalosti se celkem snadno ověří mezinárodními certifikacemi.

Jak vaše kurzy probíhají? Převažují offline, online nebo hybrid kurzy? O co mají nyní zákazníci zájem? 

V tuto chvíli prakticky všechna školení nabízíme hybridně, zákazník si může zvolit dle svých preferencí. I online účastníkům se snažíme zajistit úplně stejný zážitek, jako by byli v učebně. Ale musím říci, že zákazníci se z velké části k nám do učeben vrací. Velmi výrazně školíme fyzicky, online formy využíváme hlavně u kratších školení.

Trendy jsou však neúprosné. Je třeba formy vzdělávání přizpůsobit současné rychlé době. Prezenční školení se zkracují, do budoucna budeme nabízet nejen hybridní kurzy, ale budeme poskytovat i digitální obsah pro samostudium. 

Jste autorizovaným střediskem pro některé technologie a specializace? 

Jsme autorizované školící centrum produktů Microsoft, Cisco a SUSE Linux. Autorizovaná centra na rozdíl od těch neautorizovaných (a proto někdy levnějších) jsou pod neustálým drobnohledem a kontrolou kvality, lektoři musí mít odborné i pedagogické zkoušky. Díky autorizacím však máme k dispozici novinky, software, laby a materiály, které vydává přímo výrobce. 

S autorizacemi souvisí i certifikace, jaké poskytujete? 

Právě autorizované kurzy připravují na certifikační zkoušky. Pro někoho to může být benefit, protože získáním certifikace může člověk snadno dokázat, že požadované znalosti má, a umí je využít. Je to důležité i pro samotného zákazníka, protože lidé, kteří dělají danou činnost, už vědí, co a proč dělají, jak to funguje a dokáží efektivně vyřešit nějaký problém. Certifikační zkoušky realizuje nezávislá autorita, kterou také jsme. Zajišťujeme nezávislé zkoušky za celosvětově jednotných podmínek. 

O jaká témata je mezi zákazníky dlouhodobě největší zájem? 

Dlouhodobě jsou to administrace cloudových služeb od Microsoft, Power BI, databáze a jejich administrace, SQL jazyk, síťové kurzy a také bezpečnost jak ze strany administrátorů, tak i u běžných zaměstnanců. V roce 2022 jsme uvedli nový produkt – Pravidla IT bezpečnosti pro zaměstnance. Děláme to velmi interaktivní a zábavnou formou. 

Hit druhé poloviny roku 2023 bude školení AI. Máme připravené první workshopy, přihlašujeme účastníky a budeme toto téma dále hlouběji rozpracovávat. Myslíme si, že nás AI nenahradí, ale mohou nás nahradit ti, kteří budou AI běžně využívat.

Využívají vaši klienti nějaké dotační tituly na školení, dokážete s čerpáním pomoci?

Mnoho zákazníků čerpá dotace. Pokud má zákazník zájem o financování školení z dotačních titulů, tak dokážeme být maximální oporou ve veškeré administrativě, která je s tím spojená. Pakliže by chtěl pomoci i s vlastní administrací, tak jsme schopni doporučit naše ověřené dodavatele, kteří to zajistí. 

Realizovali jste v posledním období projekt, který by se dal označit jako referenční?

Pracovali jsme s velkou českou bankou, kde jsme školili SQL, Python a zpracování dat. Původní zadání bylo krátké a pokročilé školení, ale postupně jsme se domluvili, že jednotlivé týmy je třeba proškolit hlouběji a jít zpět k základům. Sám zákazník pak ocenil, že čas strávený na školení je mnohem efektivnější než samostudium. 

Jaký vývoj na poli IT vzdělávání očekáváte v nejbližším období? 

Další roky nám přinesou ještě větší tlak na zefektivnění vzdělávání. V minulosti byly standardem pětidenní kurzy, kdy se řešilo vše hodně dopodrobna. Nyní je tlak se vše naučit velmi rychle a efektivně, a to i kvůli dorůstající generaci, která potřebuje větší flexibilitu při práci s časem.

Připravuje OKškolení pro své zákazníky nějaké zajímavé novinky?

Nejnovější novinka jsou praktické workshopy o umělé inteligenci, které proběhnou v květnu (2023, pozn. redakce) Domluvili jsme spolupráci se skvělým lektorem Kamilem Juříkem, který nejen ukáže, co AI umí, ale sdělí své zkušenosti, k čemu je dobré ji využít a k čemu naopak ne. Budeme připravovat další navazující kurzy, workshopy a diskuze, které budou konkrétněji zaměřeny na jednotlivé obory a činnosti. Protože práce s AI se bude brzy dotýkat nás všech.

Jitka Sotonová je vedoucí školicího centra OKsystem a.s. Celý svůj profesní život se věnuje IT vzdělávání z mnoha různých stran. Začínala při studiu VŠE jako lektorka uživatelských kurzů, byla u začátků e-learningu v České republice a přes obchodní pozice se dostala až na manažerskou roli. Jejím cílem je dodávat zákazníkům výjimečná školení, která účastníkům pomohou v jejich rozvoji.