Miroslav Gášek, Mattoni: Hlavním motivátorem pro implementaci SuccessFactors byla potřeba sjednocení a harmonizace procesů

Rozhovor s Miroslavem Gáškem, HR ředitelem pro ČR, Mattoni 1873

Společnost Mattoni 1873 se stala v roce 2016 prvním zákazníkem společnosti Success Solutions, která pro Mattoni implementovala HR řešení SAP SuccessFactors. Stávajícího HR ředitele pro Českou republiku Miroslava Gáška jsme se zeptali, jak tyto začátky probíhaly, co byly hlavní přínosy implementace a jaké kroky čekají společnost do budoucna.

Miroslav Gášek a Michal Kankrlík

Stali jste se prvním zákazníkem Success Solutions v Česku, spolupracujete od roku 2016. Jak byste zhodnotil dosavadní spolupráci?

Velmi pozitivně. Byli jsme prvním zákazníkem, šli jsme do rizika, vše se tehdy dělalo na dálku, ale svou odborností nás přesvědčili. Ve výběrovém řízení na implementátora SuccessFactors jsme měli dvě firmy a ještě jednu na konkurenční produkt. Ale protože máme SAP HR, rozhodli jsme se jít do SAP řešení. Společnost Success Solutions byla jednoznačně partnerem hned od začátku.

Proč jste se rozhodli pro cloudové řešení HR?

Rozhodli jsme se implementovat toto řešení, protože jsme potřebovali vyřešit potřebu sjednocení, unifikace a harmonizace procesů Performance a odměňování v naší společnosti. A to byl ten hlavní motivátor.

Když se podíváte s odstupem, jak implementace probíhala, co byste poradil firmám, které se na to chystají?

Bylo to poměrně punkové, všichni jsme byli na začátku, pro mě to byla první zkušenost, protože v té době jsem pracoval na pozici HR specialista právě pro systémy. Na naší straně jsem to byl já plus můj nadřízený, na druhé straně to byli dva kolegové ze Success Solutions. Spolupráce byla velmi intenzivní, trvalo to asi půl roku.

Zřejmě jsme nejeli úplně standardizovaně, protože v tu dobu jsme ani nebyli tak velký zaměstnavatel a v uvozovkách korporát, jako jsme dnes. Implementace byla neformální a přímočará.


Podívejte se na celý rozhovor Michala Kankrlíka s Miroslavem Gáškem

Co podle vás implementace přinesla?

Tehdy nám to přineslo základ pro to, co přijde o tři roky později a to byl merge s Pepsi. Už jsme měli systém, který byl připravený velmi solidně, řešil část našich HR procesů a díky tomu jsme mohli jednoduše doimplementovat po spojení další země jako Slovensko a Maďarsko. Mohli jsme zharmonizovat procesy napříč Karlovarskými minerálními vodami a Pepsi International.

Co vy osobně máte na SuccessFactors nejraději?

Mně se líbí, že je to velké stabilní řešení. Nebudu to tady chválit, že je to super sexy řešení a má to všechno, samozřejmě to má své limity. Výhodou ale je, že můžete nastavovat různé moduly. Chcete dělat jednu věc? Dělejte jednu věc. Chcete dělat deset věcí? Dělejte deset věcí. Systém je stabilní, dostanete zharmonizované procesy, jednotná data, jednotné výstupy, nastavíte framework daného HR procesu, jak by měl fungovat.

Budete do budoucna nastavovat další moduly? Jaký by měl být optimální vývoj pro Mattoni do budoucna?

Za toto v současné době v rámci své pozice nejsem zodpovědný. Vše se řeší na skupinové úrovni. Ale za mě se nevyhneme tomu, abychom nastavili Employee Central. Zatím máme nasazené dva moduly - Performance a Compensation. Osobně by se mi také líbil modul Learning and Development.