Většina lidí si myslí, že vyrobit si vlastní mzdovou politiku je jednoduché a stačí si zkopírovat pár čísel z průzkumu

Rozhovor s Mgr. Tomášem Jurčíkem, PhD., managing partnerem BD Advisory, poradenské společnosti s více než 20letou expertizou v oblasti odměňování.

Většina lidí si myslí, že vyrobit si vlastní mzdovou politiku je jednoduché a stačí si zkopírovat pár čísel z průzkumu. Pokud to ale myslíte vážně, není to tak triviální, jak to na první pohled vypadá.

Mgr. Tomáš Jurčík, PhD. - BD Advisory

V poslední době je často slyšet o Vaší Comp&Ben Akademii. Co Vás přivedlo k tomuto konceptu?

V podstatě nouze o odborníky na oblast odměňování. Na trhu se pohybujeme již dlouho a pozorujeme nedostatek HR profesionálů, kteří by o sobě mohli prohlásit, že jsou odborníky na tuto oblast. Přitom my sami tuto oblast vnímáme jako klíčovou pro zdravé řízení každé firmy. Ke koncepci Comp&Ben Akademie nás přivedla také situace, kdy se potkáváme s HR profesionály, kteří hledají své místo v systému řízení firmy, ale nemají pro to dostatek argumentů.

Proto jsme se rozhodli přijít s řešením, které jim pomůže jejich místo upevnit a profesně je posunout. Řada CEO‘s a majitelů firem si uvědomuje, že toto téma je důležité pro úspěšné řízení firem a klade HR otázky, na které bohužel nedostává odpovědi. Comp&Ben Akademie má ambici tuto situaci zlepšit.

Pro koho je tedy tento program určený?

Primárně pro HR manažery a ředitele, ale také pro top management nebo majitele firem.

Pokud se tedy stanu účastníkem tohoto programu, co se tam naučím?

Přednostně nastavit a uřídit systém odměňování ve firmě, ale také jak se stát partnerem pro vedení firmy. Akademie vlastně prezentuje ucelený systém řízení odměňování a mzdových nákladů a je postavená na osvědčených praktických postupech.

Například hodně lidí si myslí, že vyrobit si vlastní mzdovou politiku je jednoduché a stačí si zkopírovat pár čísel z průzkumu. Pokud to ale opravdu myslíte vážně, není to až tak triviální, jak to na první pohled vypadá, potřebujete vědět a znát pár osvědčených triků. Právě o tom Akademie je – jednoduše nemáme problém se o tyto triky podělit.

Oblast odměňování má totiž tu vlastnost, že vám mnohdy nedá druhou šanci. Takže si nemůžete dovolit selhat nebo udělat špatné rozhodnutí. V Comp&Ben Akademii chceme HR kolegy připravit právě na tato klíčová rozhodnutí.

Jak jste se vlastně k tomuto tématu dostali?

Začínali jsme před více než dvaceti lety jako manažeři odměňování v prostředí mezinárodních firem, kde jsme se naučili řemeslo a získali globální know-how. Dnes máme již 10 let vlastní firmu, kde jsme realizovali asi 300 projektů po celé Evropě. Od roku 2010 spolupracujeme s Fakultou podnikohospodářskou na VŠE v Praze a tam také Akademii učíme. Máme tam i vlastní předmět pro studenty magisterského studia Řízení odměňování.

Ještě vás to po těch 10 letech stále baví?

Ano, moc ;-) Baví nás předávat naše zkušenosti a také nás těší vědomí toho, že naše HR kolegy ušetříme bolavých nárazů, které jsme my sami museli mnohdy prožít. Baví nás být pro ně inspirací.