Odemknout svůj potenciál je základem osobního štěstí, říká Jan Mühlfeit

Jan Mühlfeit

Jan Mühlfeit má za sebou úspěšnou téměř 22letou kariéru budování týmů ve společnosti Microsoft, z čehož posledních 15 let působil v jejím nejužším vedení. V roce 2014 ukončil svou působnost ve firmě na pozici prezidenta Microsoft Corporation pro Evropu. Jeho osobním posláním je podle jeho vlastních slov „pomáhat jednotlivcům i firmám odemykat vlastní potenciál“. Díky své globální zkušenosti vytvořil poměrně unikátní metodu, jak najít osobní výjimečnost jednotlivců i týmů, a v současnosti působí jako poradce a lektor kurzů po celém světě v řadě vládních i mezinárodních organizací a firem. Je také častým hostem konferencí významných institucí, například Evropské komise, Světového ekonomického fóra, OECD, Harvardu, Cambridge a dalších.

Již v říjnu vychází nová kniha Jana Mühlfeita Pozitivní lídr, kterou v krátkém rozhovoru s Josefem Kadlecem, zakladatelem Recruitment Academy, představil. 1. září máte navíc možnost zúčastnit se ZDARMA webináře s Janem Mühlfeitem.

Jane, vaši novou knihu s názvem Pozitivní lídr vydává již 14. října nakladatelství Pearson po celém světě. Jakému tématu jste se rozhodl v této knize věnovat?

Tato kniha se zabývá pozitivní psychologií a jejími hlavními čtyřmi aspekty. Položil jsem si otázku, proč lidé, organizace, ale často i státy neodemknou svůj potenciál a snažil se na tuto otázku najít odpověď.

Prozradíte nám nyní i něco konkrétnějšího z vašich zjištění?

Samozřejmě. Za prvé je třeba se věnovat silným stránkám a nikoliv slabinám. O slabinách je dobré vědět a snažit se je eliminovat, ale na druhou stranu se zejména věnovat právě silným stránkám a jejich rozvoji. Za druhé je dobré plánovat, ale nejdřív si musíme říct, co je smyslem našeho života, smyslem jeho „organizace“ a rozdílu mezi motivací (která je spojena právě s plánováním) a inspirací, jelikož inspirace je schopna budovat emocionální pouto, které poté trvá celý život. Třetí pilíř knihy pojednává o tom, jak pracovat s naší energií. Čas nemůžeme neovládat, ale ovládat můžeme naši energii. 

Energie je v dnešní době velmi často diskutovaným tématem. Co je podle vás s ohledem na práci s energií nejdůležitější?

Musíme si uvědomit, že máme čtyři druhy energie - fyzickou, emocionální, mentální a spirituální. Fyzická energie se odvíjí od toho, jak spíme, co jíme, jak jsme schopni odpočívat, jestli se hýbeme a pravidelně cvičíme. Emocionální energie je o kontrole emocí a o tom, jak jsme emocionálně schopni se propojovat s ostatními lidmi. Mentální energie je o naší schopnosti se soustředit, což v dnešní době bohužel omezují elektronické přístroje, které nás obklopují. A spirituální energie se váže na to, zda jsme našli smysl svého života. Když máme smysl života a děláme věci, které nás baví, tak jsme na tom lépe nejen z ekonomického hlediska, ale jsme i šťastnější.

Často zmiňujete právě štěstí jedince. Věnujete mu ve své knize i zvláštní kapitolu?

Ano, poslední část knihy pojednává o tom, že štěstí není jen jeden bod na časové ose, ale je to potěšení, které prožíváme při naší cestě za odemknutím potenciálu. Hovořím o tzv. „4P“ pozitivního leadershipu – positive people (lidé), positive purpose (smysl), positive process (energie), positive place (místo, kde je úspěch a štěstí v rovnováze). Jak jste si asi všimli, mezi 4P performance (výkon) není. Domnívám se, že když dodržíme tyto čtyři body, tak výsledky automaticky přijdou. 

Děkujeme za skvělé shrnutí obsahu knihy. Napadá vás ještě nějaká zajímavost spojená Positive Leader?

Knihu podpořili například Deepak Chopra, olympijský vítěz David Svoboda, známý kouč Tim Gallwey a další významní lidé. Již dnes si knihu můžete předobjednat na Amazonu, oficiálně vychází po celém světě 14. října. V české verzi bude kniha dostupná na začátku roku 2017.

 

Už 1. září 2016 od 15 hodin se můžete ZDARMA zúčastnit webináře, během kterého se s vámi Jan Mühlfeit podělí nejen o stěžejní témata této knihy, ale také o praktické ukázky a příklady, jak efektivně využít své silné stránky. 

Přihlašte se zdarma na webinář s Janem Mühlfeitem.