Co neříkat u pracovního pohovoru

Ilustrační snímek

U přijímacího pohovoru velmi pravděpodobně padne otázka, jak byste sami sebe popsali nebo jak by vás popsali vaši kolegové. Často vám náborář dá ještě specifičtější otázku jako například: „Jaká tři slova vás nejlépe charakterizují?“ Vaším úkolem je odpovědět tak, abyste zdůraznili své dovednosti, zároveň byste však měli vyjádřit nejen domněnky, ale i určitá fakta. Když například řeknete, že jste inteligentní, náboráře ihned napadne: „To mi nemusíte říkat, o tom si udělám obrázek sám...

Hodnocení sebe sama v tomto duchu vám mohou spíše ublížit. Přečtěte si proto několik tipů, jaká další hodnocení byste měli raději vynechat. Upozornil na ně server themuse.com.

Jsem milý

Když řeknete, že si o vás ostatní myslí, že jste příjemní a sympatičtí, bude poměrně obtížné popsat konkrétní příklady. „Ostatní se smějí mým vtipům. Když nejsem v kanceláři, stýská se jim...“ To náborář opravdu nepotřebuje slyšet. Raději řekněte, že jste otevření vůči druhým nebo že jste týmoví hráči. Pak můžete popsat mnohem profesionálnější příklady.

Jsem úspěšný

Nikdy neříkejte, že jste úspěšní bez vysvětlení konkrétní činnosti, v níž jste úspěšní. Bez kontextu by to bylo stejné, jako kdybyste říkali, že jste bohatí nebo krásní. Opět by to bylo jen vaše vlastní hodnocení. Ještě vhodnější je použít slovo „dobrý“ – jsem dobrý v tom a tom.

Jsem fanatik

Pokud chcete zdůraznit své nadšení a zapálení pro svou práci, vyhýbejte se slovům jako „fanatický“ či „posedlý“. Tato slova totiž bývají vnímána negativně. Uvádějte raději hodnoticí výrazy s kladnou konotací, jako je „oddaný“, „zaměřený na detaily“ apod.

Jsem skromný

To je jistě chvályhodné. Skromnost je však další vlastnost, kterou je třeba ukázat, nikoli o ní mluvit. Tím, že se označíte za skromného, dobrý dojem neuděláte. Držte se proto raději faktů. Mluvte o tom, co jste dokázali, jakých konkrétních výsledků jste dosáhli a nechte na náboráři, aby si udělal úsudek sám.

-kk-

Zdroj: The Muse - americký web s tipy pro rozvoj kariéry a dlouhodobý profesionální růst
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Muse