Co čeká nábor v roce 2012?

Způsob, jímž lidé uvažují o práci, se v posledních dvou letech změnil. Ukazuje se, že lidé dávají přednost práci, která jim přinese hodnotu a uspokojení, před prací, která se jim nejvíce vyplatí finančně. Pracující stále více zajímá flexibilita a prostor pro vlastní životní styl. S ohledem na tyto trendy publikoval odborný server ere.net předpověď pěti trendů, které lze v letošním roce očekávat v náboru pracovních sil.

1. Posílení interního náboru

Při obsazování volných pozic se firmy budou stále více soustředit na interní zdroje, které jsou již seznámeny s firemní kulturou. Posílí také důraz na rozvoj dovedností současných zaměstnanců, aby je bylo možné snáze rozmisťovat do nových funkcí.

2. Posun sociálního náboru na mobilní zařízení

Externí nábor bude stále častěji probíhat na mobilních zařízeních – od brandingu, přes screening až po pohovory. Znamená to zvýšenou potřebu zavádět náborové aplikace pro mobilní platformy s využitím sociálních médií. Tradiční stránky s výpisem pracovních pozic na webech zaměstnavatelů již budou hodně zastaralou záležitostí.

3. Just-in-time vyhledávání a nábor

Trend přesunu vyhledávání zaměstnanců od statických databází k sociálním médiím bude nadále sílit. Tradiční databáze a talentové pooly budou nahrazeny online fóry a komunitami. Celé náborové kampaně bude možné realizovat v řádu dní nebo týdnů.

4. Růst počtu zaměstnanců mimo hlavní pracovní poměr

Trend zaměstnávání více lidí na částečný úvazek či jiné smlouvy, který posílil v období ekonomické recese, dále poroste. Poptávka po flexibilních formách zaměstnávání sílí na straně zaměstnanců i zaměstnavatelů a návrat k původnímu modelu čistě hlavních pracovních poměrů není reálný.

5. Počátek aplikovaných analýz

Poroste poptávka po více dodavatelích analytických softwarových nástrojů pro HR. Firmy budou klást větší důraz na seriózní sledování dat od vyhledávání zaměstnanců po možnosti jejich retence.

-kk-

Zdroj: ERE.net - přední světová online komunita pro odborníky z oblasti náboru
Zobrazit přehled článků ze zdroje ERE.net