10 tipů, jak si úspěšně vyjednat výši platu

- Buďte přesvědčiví. Je těžké nutit šéfa jen kvůli vašemu pocitu. Mohlo by to narušit vaše vztahy. Pokud se rozhodnete žádat o zvýšení platu, mějte připravené argumenty, o které se budete moci opřít.

- Miřte vysoko a buďte realističtí. Mnoho výzkumů dokázalo, že pokud si zaměstnanec připravil řeč, jak požádat o zvýšení platu a věřil, že šéf řekne ano, většinou ano opravdu od šéfa slyšel.

- Projevujte se jako profesionálové. Výhružky, hrozby nebo vydírání vám výši platu nezaručí a mohlo by to mít pro vás ještě negativní dopad.

- Vyjasněte si své zájmy. Jde vám opravdu o peníze? Nechtěli byste spíše více dovolené nebo větší flexibilitu? A co prémie? Tím, že vám šéf zvýší plat, můžete o jisté výhody i přijít. Proto si včas ujasněte, co je pro vás nejdůležitější.

- Myslete na zájmy šéfa. Aby vám zvýšil plat, musí vaše argumenty jeho zájmy oslovit.

- Diskutujte se šéfem. Nedržte se jen své jedné varianty. Snažte se přijít na více řešení, mezi kterými se pak budete moci rozhodnout.

- Zaměřte se na objektivní kritéria. Pokud šéf uvidí, že vaše argumenty se opírají o objektivní kritéria (samozřejmě pro dobro firmy), máte větší šanci uspět.

- Mějte plán B. Když váš šéf řekne ne, mějte v záloze jiný plán. Začněte třeba s dovolenou nebo s prémiemi. Každopádně z návštěvy u šéfa něco vytěžte.

- Celý postup si poctivě promyslete. Všechno si naplánujte bod po bodu, abyste pak nebyli zaskočení nebo vyvedení z míry.

- Po jednání o všem přemýšlejte. Co jste udělali skvěle a co byste měli naopak zlepšit nebo se toho vyvarovat.

-pk-

Zdroj: Monster.com - přední světový pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje Monster.com