BBC pokračuje ve snižování manažerských odměn

Nově zvolený předseda řídícího orgánu britské veřejnoprávní televizní a rozhlasové organizace BBC - BBC Trust - Lord Patten slíbil ve své inaugurační řeči, že se vypořádá s „toxickou“ záležitostí manažerských platů. Do roku 2015 hodlá navíc bývalý konzervativní poslanec, velvyslanec a rektor Oxfordské univerzity snížit počet seniorních manažerů v BBC z 530 na 200. Informoval o tom list The Daily Telegraph.

Chris Patten doslova uvedl: „Žádný člen výkonné rady nedostane v budoucnosti bonusy. Veřejnoprávní BBC se tímto způsobem musí odlišit na trhu. Postupně zrušeno bude také soukromé zdravotní pojištění seniorních manažerů. Nebudou pobírat tyto benefity, když nejsou dostupné všem.“

Aktuální čísla ukazují, že medián platu všech zaměstnanců BBC je 39 668 liber. Medián platu členů výkonného vedení však dosahuje devítinásobku – 352 900 liber. Plat generálního ředitele Marka Thompsona je 17krát vyšší než průměrná mzda. Podle Chrise Pattena se tento rozdíl již nebude prohlubovat, naopak bude postupně klesat.

-kk-

Zdroj: Telegraph.co.uk - portál britského deníku The Daily Telegraph a nedělníku The Sunday Telegraph
Zobrazit přehled článků ze zdroje Telegraph.co.uk