Citlivost vůči odměně - 13. díl motivační minutky Ivo Tomana

Tou odměnou se myslí dopaminová odměna. Dopamin je chemická látka, kterou v sobě máme. Ve chvíli, kdy očekáváme odměnu, tak se jeho hladina v našem mozku zvýší a my se cítíme lépe. Ti, kteří kouří, jen pomyslí na cigaretu a už se cítí lépe. Už jen očekávání, že si „šlehnete“ nikotinu, vyvolá více dopaminu. Nemusí k tomu ani dojít. Stačí jen to očekávání, že se to stane.

Ivo Toman, TAXUS International s.r.o.

Zajímavé je, že ten dopamin se neuvolňuje jen tehdy, kdy prožíváme rozkoš, ale i tehdy, když tu rozkoš jen očekáváme. Kdykoli usoudíme, že může přijít odměna, stoupne hladina dopaminu a my pocítíme motivaci jednat. U gamblerů vzroste hladina dopaminu těsně před sázkou, ne po výhře. Stejně tak se gamblerovi dopamin začne vyplavovat hned, jakmile uvidí hrací automat.  Lidé závislí na kokainu dostanou dávku dopaminu, už když bílý prášek spatří.

V obou případech - ve skutečnosti i v očekávání - se na mozku aktivuje stejný systém odměny. To je důvod, proč je někdy lepší se na něco těšit, než to pak prožít. Čekání na dárky je lepší než dárek samotný. Snění o příštím rande je často lepší než to rande samotné. A těšit se na dovolenou je příjemnější než potit se na pláži.  

Video: 13. díl motivační minutky Ivo Tomana

To očekávání odměny nám někdy přináší problémy. A to tehdy, pokud máme vyšší citlivost vůči odměně. Čím větší je ta citlivost, tím více tu odměnu chceme. A to vede k závislostem. Těch odměn je více. 

  1. Ekonomické odměny. Chceme peníze. Proto je vyděláváme. Proto lidi sázejí a kupují si losy loterií. Pokud vás nikdy žádné loterie ani sazky nebavily, pak máte velké štěstí. Jsou totiž lidé, které to tak moc vzrušuje, že si nemohou pomoci. Jsou prostě na tuto odměnu příliš citliví, závislí. 
  2. Pak jsou sociální odměny. Jsme různě citliví na naše společenské postavení a zejména na změny tohoto postavení. Záleží nám na tom, co si o nás jiní lidé myslí a jaký máme vliv na druhé. Některým lidem nevadí, pokud je v práci nepovýší, ale pro jiné to je strašná potupa. Někteří lidé jsou hodně hákliví na funkce a tituly. Už se vám stalo, že jste někoho oslovili třeba „pane Nováku,“ a on vás hned opravil: „jsem inženýr Novák“?
  3. Odměny požitkářské. Dobré jídlo, alkohol, drogy, sex, spánek, prostě užít si příjemné chvíle. I to někdo chce méně a jiný více.  Extrémy škodí i tady a přílišná citlivost přináší problémy.

Čím jsme citlivější na příjemné požitky, tím více nám nedostatek těchto odměn vadí. Čím větší citlivost, tím větší sklon k nepřiměřenému riskování. Někteří lidé pak dělají i šílené věci, přestože cítí, že by to neměli dělat. Lidé hodně citliví na odměnu pak ohromně hazardují kvůli větší moci, kvůli penězům či sexu nebo při nebezpečné adrenalinové zábavě. Muži i ženy, pak riskují i své vysoké společenské postavení, nebo hrozbu vězení či smrti.

Zajímáte se o motivaci? Pak sledujte další díly Magické motivační minutky Iva Tomana.

Magickou motivační minutku Iva Tomana naleznete i Streamu

 

Články v sérii

Aktuální

Proč školní teorie motivace nefungují - 1. díl motivační minutky Ivo Tomana

Aktuální

Motivy - 2. díl Magické motivační minutky Ivo Tomana

Aktuální

Motivace k něčemu a od něčeho - 3. díl Magické motivační minutky Ivo Tomana

Aktuální

Čtyři typy motivace - 4. díl Magické motivační minutky Ivo Tomana

Aktuální

Kdy přijde nirvána? - 5. díl Magické motivační minutky Ivo Tomana

Aktuální

Motivační šipka - 6. díl motivační minutky Ivo Tomana

Aktuální

Kdy budeme spokojeni? - 7. díl motivační minutky Ivo Tomana

Aktuální

Nespokojenost nebo aktivita? - 8. díl motivační minutky Ivo Tomana

Aktuální

Velká šipka neboli velká vnitřní motivace - 9. díl motivační minutky Ivo Tomana

Aktuální

Je velká šipka talent nebo problém? - 10. díl motivační minutky Ivo Tomana

Aktuální

Rozporuplná touha - 11. díl motivační minutky Ivo Tomana

Aktuální

Smutek vítězů - 12. díl motivační minutky Ivo Tomana

Aktuální

Citlivost vůči odměně - 13. díl motivační minutky Ivo Tomana

Aktuální

Jak poznáte velikost šipky? - 14. díl motivační minutky Ivo Tomana