Evropští zaměstnavatelé podporují cyklisty

Ilustrační snímek

V Evropě roste obliba firemních programů podporujících dojíždění zaměstnanců do práce na jízdních kolech. Zejména v Belgii, Nizozemsku nebo Velké Británii se najde řada firem, které ve snaze o podporu zdravého životního stylu a ochranu životního prostředí vyplácejí cyklistům ve svých řadách zvláštní odměnu za každý ujetý kilometr. Často také samy poskytují kola a zajišťují jejich údržbu. Vedle úspory na daních tím ušetří i náklady na parkovací místa.

Podle agentury Reuters získají zaměstnanci-cyklisté v Belgii průměrně 20 eurocentů za kilometr, v Nizozemsku 15 eurocentů za kilometr a v Británii 20 pencí za kilometr. Pro zaměstnavatel jsou tyto příspěvky osvobozeny od daní. Odměnou jsou jim zdravější a spokojenější zaměstnanci.

Pro delší vzdálenost elektrická kola

Počet cyklistů roste nejen s výší cen pohonných hmot, ale také se sílícím povědomím Evropanů o ochraně životního prostředí. Belgické vládní statistiky například uvádějí, že zatímco v roce 2006 se do firemních programů pro dojíždění do práce na kolech zapojilo 140 tisíc lidí, dnes je to 270 tisíc lidí. Mezi největší zastánce tohoto programu patří řetězec diskontních supermarketů Colruyt, kde se za čtyři roky zapojilo 2100 zaměstnanců. Těm, kteří bydlí více než 7 kilometrů od místa výkonu práce, nabízí zdarma jízdní kola a údržbu.

Colruyt má celkově 22 tisíc zaměstnanců. V současné době se snaží pro dojíždění na kolech získat další zaměstnance tím, že nabídne elektrická kola pro snadnější zvládání delších tras. Do roku 2015 chce takto zapojit 400 lidí.

-kk-

Zdroj: Canadian HR Reporter - server kanadského magazínu o řízení lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje Canadian HR Reporter