Firmy si zaměstnance chtějí udržet, často ale neví, jak vysokou mzdou

Rostoucí inflace v České republice nás nutí přemýšlet nad tím, jak efektivně spravovat náklady ve firmě. Přestože řadě firme komplikují život drahé energie a suroviny, jedním z největších nákladů zůstávají mzdy zaměstnanců. Pracovní síla je navíc v řadě oborů nedostatkovým zbožím.

mzdové srovnání

Z dat ISPV se už za týden dozvíme, jak se změnila průměrná mzda i medián, a to včetně dat za jednotlivá odvětví a informacích o složkách mzdy. Budeme tak mít k dispozici obraz o aktuální situaci na trhu práce.

V této situaci je velmi užitečné mít k dispozici nástroj, který umožní srovnat mzdové podmínky ve vaší firmě se srovnatelnými pozicemi v celé České republice i v jednotlivých krajích. Mzdový benchmarking (mzdové srovnání) společnosti TREXIMA je jedním z takových nástrojů. Pomůže vám lépe pochopit vaši pozici na trhu práce, a díky tomu budete moci nastavit mzdy, které vám umožní bojovat o klíčové a kvalifikované zaměstnance a udržet si konkurenceschopnost na trhu.

Navíc vám usnadní hledání efektivního způsobu, jak investovat do zaměstnanců a zlepšit jejich pracovní spokojenost. Díky přehledným výstupům vám pomůže identifikovat oblasti, kde jsou vaše výdaje na mzdy zbytečně vysoké a kde naopak podprůměrné. „Poté byste měly přijmout kroky, které tyto nesrovnalosti narovnají, to může zahrnovat například drobné změny v odměňování nebo i inovaci mzdového systému,“ říká Hana Kohoutová, ředitelka podnikového poradenství TREXIMY.

Podstatné je řešit srovnání až na konkrétní pozice. U některých pracovních pozic výrazně vzrostly mzdy, je to zřejmé už při pohledu na náborové inzeráty, a z dat, která budeme mít koncem měsíce k dispozici, to budeme vědět přesně. Firmy by neměly zapomínat na to, že náklady rostou i domácnostem a dá se tak předpokládat, že zaměstnanci budu na výši mzdy citlivější než kdykoli předtím.

O kolik byste měli přidat svým zaměstnancům? Máte měnit mzdy všem? Hrozí vám, že vaši zaměstnanci přejdou ke konkurenci? Jsou vámi nastavené mzdy konkurenceschopné při náboru?

mzdový benchmarking