Jak poznáte velikost šipky? - 14. díl motivační minutky Ivo Tomana

U jiných lidí to poznáte překvapivě jednoduše. Stačí se zaměřit na dvě věci:

1. Sledujte, zda v sobě mají energii. Zda by vás nějak ochránili, kdyby to bylo nutné. Opakem je přístup „mouchy, snězte si mne“.

2. Poslouchejte, co říkají. Podle jejich mluvy poznáte, zda jde o energické lidi, nebo ne.

Ivo Toman, TAXUS International s.r.o.

Psychologie sice není matematika, ve které platí, že 1 + 1 je přesně 2. U lidí se sice  někdy spletete, ale většinou odhadnete správně, zda ten druhý má v sobě velkou energii.

To, zda máte velkou šipku vy sami, u sebe poznáte těžko, protože my lidé sami sebe vidíme lepšími, než ve skutečnosti jsme. Ale můžete ji rozpoznat oklikou. Už víte, že se to dá poznat u jiných. A stejně tak to poznají jiní lidé u vás. Proto musíte poslouchat, co vám o vás říkají, a přemýšlet o tom. Poznáte to, když vám ostatní říkají:  „Kam se furt ženeš? Nemáš už dost? Co tě žere? Zvolni!“ 

Video: 14. díl motivační minutky Ivo Tomana

Pokud v sobě máte velkou šipku, pak se někam ženete. Sice nevíte proč? Často ani nevíte, kam se ženete? Vy jen víte, že prostě musíte. „Víte, že víte. Nevíte, proč to víte, ale prostě to víte“  A baví vás to. Nemůžete s tím přestat. Máte v sobě nějaké neodolatelné svrbění, které vás stále nutí něco dělat. Být v pohybu. Čím větší nutkání, tím větší vnitřní motivace. A tím více dotazů ve smyslu „Kam se furt ženeš?“

Dalším potvrzením toho, že máte velkou šipku, je to, že se vyhýbáte lidem, kteří ji nemají. Nesedí vám. A vy naopak lidsky nevyhovujete jim.  A třetím potvrzením toho, že máte velkou šipku, je, že se nenudíte. Vždy si najdete nějakou smysluplnou činnost. Pokud jsou lidé s velkou vnitřní motivací donucení nic nedělat, pak to je pro ně utrpením. Naopak lidé s malou vnitřní motivací se často nudí. A ani je to moc netrápí.

Další způsob, jak poznáte, zda máte velkou šipku, je v odpovědi na to, které z následujících dvou tvrzení je vám bližší:

  1. Popohání (žene) mne spíše má minulost než má budoucnost.
  2. Popohání mne spíše má budoucnost než minulost.

Pokud je vám bližší druhé tvrzení, jste více orientovaní na úspěch. To ještě neznamená, že budete mít úspěch. Jde prostě jen o jednu z mnoha nutných podmínek, které se musí splnit. Dalšími podmínkami jsou například talent, motivace, správné charakterové vlastnosti, znalosti a dovednosti, čas potřebný pro prosazení se, štěstěna, správné načasování, správní spolupracovníci atd.

A pátý způsob. Co vám říká slovo výzva

Podle odpovědi na tuto otázku poznáte, jakou mají lidé motivaci. Všimněte si, že lidé posedlí úspěchem používají slovo výzva velmi často. Výzvy ovlivňují jejich řeč, životní postoje. Tito lidé jsou nespokojení se současným stavem. Stále se ženou za novými výzvami. Nikdy si nedají pokoj. Přesně to popsal známý podnikatel Richard Branson: „Nikdy jsem se netajil tím, co mě ráno tahá z postele. Výzva. Značka. Značka Virgin je záruka, že o vás bude dobře postaráno.“

Magickou motivační minutku Iva Tomana naleznete i Streamu

Články v sérii

Aktuální

Proč školní teorie motivace nefungují - 1. díl motivační minutky Ivo Tomana

Aktuální

Motivy - 2. díl Magické motivační minutky Ivo Tomana

Aktuální

Motivace k něčemu a od něčeho - 3. díl Magické motivační minutky Ivo Tomana

Aktuální

Čtyři typy motivace - 4. díl Magické motivační minutky Ivo Tomana

Aktuální

Kdy přijde nirvána? - 5. díl Magické motivační minutky Ivo Tomana

Aktuální

Motivační šipka - 6. díl motivační minutky Ivo Tomana

Aktuální

Kdy budeme spokojeni? - 7. díl motivační minutky Ivo Tomana

Aktuální

Nespokojenost nebo aktivita? - 8. díl motivační minutky Ivo Tomana

Aktuální

Velká šipka neboli velká vnitřní motivace - 9. díl motivační minutky Ivo Tomana

Aktuální

Je velká šipka talent nebo problém? - 10. díl motivační minutky Ivo Tomana

Aktuální

Rozporuplná touha - 11. díl motivační minutky Ivo Tomana

Aktuální

Smutek vítězů - 12. díl motivační minutky Ivo Tomana

Aktuální

Citlivost vůči odměně - 13. díl motivační minutky Ivo Tomana

Aktuální

Jak poznáte velikost šipky? - 14. díl motivační minutky Ivo Tomana