Kdy budeme spokojeni? - 7. díl motivační minutky Ivo Tomana

Minule jsme si řekli, že vnitřní motivace je stav psychické nerovnováhy. Nerovnováhy mezi tím, co člověk právě má, a tím, co chce mít.  Mezi tím, co člověk právě prožívá, a tím, co prožívat touží. Například má hlad a touží se najíst.

Ivo Toman, TAXUS International s.r.o.

Díváte se občas na televizi? Na dobrý film, sportovní zápas nebo dokument? Sedíte a brambůrky a pivo jsou několik metrů od vás. Tento stav teď je se vám nelíbí. Co je stav má být? Brambůrky a pivo mají být před vámi na stole. To se vám líbí více. Pokud nemáte chuť na brambůrky či pivo, pak si představte třeba čokoládu, kávu, čaj, cigarety, tvrdý alkohol, prostě cokoli, co chcete. Princip je stejný.

Vnitřní motivace

Ta šipka mezi stavem teď je a stavem má být je „vnitřní puzení“, kterému nemůžete odolat, a zvednete se a dojdete pro ty brambůrky, pivo nebo něco jiného.

Ta šipka je vaše vnitřní motivace! Ona vás nutí dělat to, co vás má dostat ze stavu, který se vám nelíbí, do stavu, který se vám bude líbit. Z nerovnováhy do rovnováhy. A dříve nebo později to celé začne znova.

Takže jsme se dostali k naši nové definici vnitřní motivace:  Vnitřní motivace je nespokojenost se současným stavem spojená s aktivním odstraňováním příčin nespokojenosti.

Video: 7. díl motivační minutky Ivo Tomana

Konflikty mezi stavem „teď je“ a stavem „má být“ spouštějí naše chování, které má dosáhnout stavu „má být“, tedy dosáhnout vnitřní rovnováhy. Jenže stav, kdy člověk po ničem netouží, trvá krátce. A pak to začne znovu.

A kdy to skončí? Kdy opravdu dosáhneme spokojenosti? U lidí s velkou vnitřní motivací to neskončí nikdy. Je to jako neodolatelné nutkání, které vás někam žene. Nevíte proč, ale víte, že musíte jinak a lépe. Horolezec musí výše, potápěč hlouběji, cestovatel dál, podnikatel více a lépe, běžec rychleji, vzpěrač silněji…

Nirvána je stav nejvyšší blaženosti a spokojenosti. Prý jí dosáhl Buddha. Ale pak už o nikom dalším nevím. Ostatní lidé jsou více či méně stále s něčím nespokojení. Snad jen mniši netoužící po majetku jsou spokojení – snad. Většina z nás bude vždy trochu nespokojená, i když navenek se tváříme jako mistři světa.

Jedna část této motivační definice je důležitější než ostatní. Která?  To si řekneme v příštím díle Magické motivační minutky Iva Tomana.

 

Magickou motivační minutku Iva Tomana naleznete i Streamu.

Články v sérii

Aktuální

Proč školní teorie motivace nefungují - 1. díl motivační minutky Ivo Tomana

Aktuální

Motivy - 2. díl Magické motivační minutky Ivo Tomana

Aktuální

Motivace k něčemu a od něčeho - 3. díl Magické motivační minutky Ivo Tomana

Aktuální

Čtyři typy motivace - 4. díl Magické motivační minutky Ivo Tomana

Aktuální

Kdy přijde nirvána? - 5. díl Magické motivační minutky Ivo Tomana

Aktuální

Motivační šipka - 6. díl motivační minutky Ivo Tomana

Aktuální

Kdy budeme spokojeni? - 7. díl motivační minutky Ivo Tomana

Aktuální

Nespokojenost nebo aktivita? - 8. díl motivační minutky Ivo Tomana

Aktuální

Velká šipka neboli velká vnitřní motivace - 9. díl motivační minutky Ivo Tomana

Aktuální

Je velká šipka talent nebo problém? - 10. díl motivační minutky Ivo Tomana

Aktuální

Rozporuplná touha - 11. díl motivační minutky Ivo Tomana

Aktuální

Smutek vítězů - 12. díl motivační minutky Ivo Tomana

Aktuální

Citlivost vůči odměně - 13. díl motivační minutky Ivo Tomana

Aktuální

Jak poznáte velikost šipky? - 14. díl motivační minutky Ivo Tomana