Lidé dostávají v průměru jeden týden dovolené navíc

Ilustrační snímek

Benefit v podobě dovolené navíc dostalo minulý rok 23 % pracujících lidí. Za první pololetí tohoto roku se situace mírně zlepšila a delší dovolenou během léta bude mít téměř každý čtvrtý pracující Čech. Firmy v průměru poskytují pět dnů volna nad rámec zákona. Údaje vyplynuly z platového průzkumu Platy.cz, do něhož se za poslední rok zapojilo více než 87 tisíc lidí.

„Ze zákona mají zaměstnanci nárok na 20 dní dovolené za kalendářní rok. Zaměstnavatel jim však může poskytnout několik dnů dovolené nad rámec. Podle průzkumu Platy.cz vychází, že lidé v průměru dostávají jeden týden dovolené navíc, což určitě potěší každého zaměstnance. Když jsme se však podívali na vývoj poskytování tohoto benefitu zpětně, zjistili jsme, že ho firmy poskytují každým rokem méně. Pokud ho v roce 2008 mělo 39 % lidí, minulý rok už jen 23 %, což nemusí být pro lidi pozitivní zpráva,“ upřesňuje Lubomír Valenta, manažer průzkumu Platy.cz pro Českou republiku.

Poskytování benefitu dovolené navíc

Zdroj: Platy.cz

Vzdělání zabezpečí více dnů dovolené

Čím má člověk vyšší vzdělání, tím by měl v práci dostávat více dnů dovolené navíc. Lidé s postgraduály mohou počítat se sedmi dny, ale zaměstnanci jen se základním vzděláním dostanou o 2 dny méně dovolené nad rámec. Se šesti dny dovolené mohou počítat lidé s maturitou a vysokoškolským vzděláním do druhého stupně.

Průměrný počet dnů dovolené nad rámec podle dosaženého vzdělání

Vzdělání

Průměrný počet dnů dovolené nad rámec

základní vzdělání

5

SŠ bez maturity

6

SŠ s maturitou

6

nástavbové/vyšší odborné vzdělání

6

VŠ 2 stupně

6

VŠ 1 stupně

6

postgraduální (VŠ 3 stupně)

7

Zdroj: Platy.cz

Nejvíc dnů dovolené poskytují malé firmy

Firmy do 10 zaměstnanců jsou ke svým zaměstnancům v poskytování volných dnů nad rámec zákona nejštědřejší. Lidé pracující v těchto firmách uvedli, že dostávají od svých zaměstnavatelů 7 dnů volna. Štědré jsou i největší firmy, nad 1 000 zaměstnanců, které dávají navíc 6 dnů dovolené. Zaměstnanci v ostatních firmách se musí „spokojit“ s pěti dny dovolené.

Průměrný počet dnů dovolené nad rámec podle velikosti společnosti

Počet zaměstnanců

Průměrný počet dnů dovolené nad rámec

do 10 zaměstnanců

7

11-20 zaměstnanců

5

21-50 zaměstnanců

5

51-250 zaměstnanců

5

251-1 000 zaměstnanců

5

nad 1 000 zaměstnanců

6

Zdroj: Platy.cz

„Mírné rozdíly v poskytování dovolené nad rámec zákona jsou vidět i u formy vlastnictví společnosti. Zatímco státní, obecní a družstevní podniky poskytují šest dnů volna, soukromé domácí a zahraniční firmy a sdružení jsou o něco „skoupější“ a dávají o jeden den volna méně,“ doplňuje Valenta.

Zdroj: Profesia.cz - internetový portál práce v České republice
Zobrazit přehled článků ze zdroje Profesia.cz