Mezi zaměstnanci panuje skepse ohledně vánočních odměn, jen třetina očekává více než tisícovku

Zaměstnanci českých firem letos neočekávají od svých zaměstnavatelů žádnou velkou štědrost. Vyšší vánoční odměnu než v loňském roce očekává pouze 11 % lidí. Její výše bude podle zaměstnanců přitom spíše symbolická, třetina lidí očekává maximálně tisíc korun. Pětina zaměstnanců je také připravena na to, že žádnou vánoční odměnu nedostane. Vyplývá to z Barometru zaměstnanců společnosti Up Česká republika, která se specializuje na péči o zaměstnance.

Stéphane Nicoletti, Up Česká republika

Vánoční prémie v podobě finančního příspěvku či voucheru na určitou částku bývá v mnoha firmách dobrým zvykem, jak zaměstnancům poděkovat za odvedenou práci a zároveň popřát hezké svátky. V letošním roce jsou však podle prosincového průzkumu mezi více než 1000 zaměstnanci českých firem lidé směrem k vánočním odměnám velmi skeptičtí.

Příprava na pokles

Ze zaměstnanců, kteří dokázali odhadnout výši letošní odměny a porovnat ji s loňskem, očekává jen 11 % lidí její meziroční zvýšení. Téměř dvakrát tolik lidí předpokládá, že výše jejich odměny bude oproti loňsku naopak nižší. 43 % zaměstnanců odhaduje stejně vysokou odměnu jako loni a zbylých 27 % očekává, že, stejně jako loni, ani letos žádnou vánoční odměnu od zaměstnavatele nedostane.

Mnoho firem je už nyní na svých finančních limitech, a navíc panují obavy ze současného běhu ekonomiky a z tlaku na navyšování mezd, který lze v příštím roce očekávat. Prostý finanční příspěvek navíc velmi často nezafunguje tak, jak by měl. Nadšení zaměstnance velmi rychle vyprchá a není-li příspěvek dostatečně vysoký, bývá spíše zdrojem frustrace.

Symbolická almužna

O tom, že vánoční odměna letos nebude příliš vysoká, jsou přitom zaměstnanci převážně přesvědčeni. Kromě toho, že velká část lidí ještě na začátku prosince tápala a vůbec si netroufala odhadnout výši odměny, jsou ostatní výrazně skeptičtí. 32 % zaměstnanců očekává výši odměny maximálně v hodnotě 1 000 korun. Odměnu vyšší než 5 000 korun očekává jen 16 % zaměstnanců.

Způsobů, jak zaměstnancům na konci roku poděkovat, je přitom dnes už celá řada. Nemusí jít jen o prostý finanční příspěvek. Využít lze například daňově zvýhodněné poukázky na stravování či volný čas nebo univerzální dárkové poukazy. Díky daňové úlevě této formy příspěvku může zaměstnavatel poděkovat zaměstnancům větší částkou.

Odměňování nejsou jen peníze

Při bližší analýze dat se také potvrzuje, že výše vánoční odměny má spíše unifikovaný charakter a neodvíjí se ani od kvalifikovanosti vykonávané práce, pozice ve firemní hierarchii, regionu nebo velikosti firmy. Obvykle je dána spíše určitou dlouhodobou zvyklostí zavedenou v dané firmě. Podobný přístup ostatně platí i v případě odměňování v průběhu roku. To ale budou muset firmy změnit.

Kvůli rostoucí inflaci budou firmy čelit velkému tlaku na růst mezd, který většina z nich již nebude moci nebo chtít realizovat, protože peníze přestávají motivovat a budovat loajalitu. Firmy proto budou hledat cílenější alternativy, jak zaměstnance odměnit, poděkovat jim a zároveň je motivovat. Takovými nástroji mohou být cílené příspěvky na podporu zdraví, vzdělání, prevence nebo třeba stravování.

Jakou letos očekáváte výši vánoční odměny?

(n= 1050; podíl v %)

Jakou letos očekáváte výši vánoční odměny?