Motivační šipka - 6. díl motivační minutky Ivo Tomana

Šipka má začátek, směr a velikost. Začátek TEĎ JE je stav, se kterým jsem nespokojený a na konci je MÁ BÝT to, co chci. Ukážeme si to na příkladu peněz. Pokud máte dluhy, TEĎ JE například minus 50 000 korun. MÁ BÝT alespoň nula, tedy zbavit se dluhů. 

Ivo Toman, TAXUS International s.r.o.

Představte si, že se vám to podaří a zbavíte se dluhů. Jenže takto vám to dlouho v mysli nevydrží a stav MÁ BÝT nula dluhů se ve vaší mysli změní na: TEĎ JE jenom nula a MÁ BÝT aspoň plus padesát tisíc. 

A pokud se vám to povede, vznikne nové TEĎ JE, že teď máte jenom 50 tisíc a chcete 100 tisíc. MÁ BÝT se zvedne na sto tisíc. A jakmile těch sto tisíc získáte, tak MÁ BÝT 100 tisíc se opět změní na nové TEĎ JE. Teď je jen 100 tisíc a chcete sto padesát, pak dvě sta, pak tři sta tisíc a tak dál…

Vnitřní motivace

To znamená, že jakmile dosáhnete svého cíle, což je MÁ BÝT, to MÁ BÝT se přemění na nové TEĎ JE. Tomu se odborně říká hédonická přizpůsobivost. Hedonismus je o tom mít se dobře a vyhledávat slast. Jenže my si na to dobré vždy rychle zvykneme, a chceme ho více než před tím. Pak si na to opět zvykneme a pak zase chceme ještě víc. Nespokojíme se navždy s tím, co máme. Chceme další vyšší slast a časem opět začneme být nespokojeni.

Nespokojenost se současným stavem nás někam žene. Dál a dál. Takzvaní cíloví závisláci či cíloví feťáci jsou lidé, kteří jakmile si splní svůj cíl, pak si hned musí dát další cíl, aby se měli za čím hnát.

Video: 6. díl motivační minutky Ivo Tomana

A není to jen o penězích. Platí to vždy, pokud jdete za svými cíli. Platí to u podnikání, ve sportu, u nahánění druhého pohlaví nebo chcete-li zhubnout či naopak přibrat.

A co auta? Teď je: Fabia  →  Má být: Octavia
A začne to znova:  Octavia  →  Superb
A začne to znova: Superb  → Porsche

Vždy to začne znova, pokud máte velkou šipku. Vždy po dosažení stavu má být, tedy rovnováhy, začnete dříve či později chtít ještě lepší auto. Začnete mít v hlavě nový stav má být. A na vyšší úrovni.

Nechceme spadnout na nižší úroveň. Platí to i u pohodlí. Moji rodiče vyrůstali bez splachovacího záchodu. V mládí chodili na latrínu, tedy kadibudku, mimo dům, a to i v zimě. Pak si zvykli na splachovací záchod. Myslíte, že kdyby si mohli vybrat, tak by si dobrovolně zvolili prkno s dírou, když mrzne?  Ne! Už si zvykli na lepší.

A to je jen začátek. Kam nás ta motivační šipka zavede, si povíme v dalších dílech Magické motivační minutky Iva Tomana.

 

Magickou motivační minutku Iva Tomana naleznete i Streamu.

Články v sérii

Aktuální

Proč školní teorie motivace nefungují - 1. díl motivační minutky Ivo Tomana

Aktuální

Motivy - 2. díl Magické motivační minutky Ivo Tomana

Aktuální

Motivace k něčemu a od něčeho - 3. díl Magické motivační minutky Ivo Tomana

Aktuální

Čtyři typy motivace - 4. díl Magické motivační minutky Ivo Tomana

Aktuální

Kdy přijde nirvána? - 5. díl Magické motivační minutky Ivo Tomana

Aktuální

Motivační šipka - 6. díl motivační minutky Ivo Tomana

Aktuální

Kdy budeme spokojeni? - 7. díl motivační minutky Ivo Tomana

Aktuální

Nespokojenost nebo aktivita? - 8. díl motivační minutky Ivo Tomana

Aktuální

Velká šipka neboli velká vnitřní motivace - 9. díl motivační minutky Ivo Tomana

Aktuální

Je velká šipka talent nebo problém? - 10. díl motivační minutky Ivo Tomana

Aktuální

Rozporuplná touha - 11. díl motivační minutky Ivo Tomana

Aktuální

Smutek vítězů - 12. díl motivační minutky Ivo Tomana

Aktuální

Citlivost vůči odměně - 13. díl motivační minutky Ivo Tomana

Aktuální

Jak poznáte velikost šipky? - 14. díl motivační minutky Ivo Tomana