Na co pozor při vyjednávání platu

Přetřes platu s nadřízeným není nikdy snadný. Bohužel ne tak, jak to hlásá teorie „požádej a dostaneš“. Když si řeknete o vyšší plat příliš a brzy, můžete dostat nálepku „chamtivec“. Pokud si řeknete málo, riskujete, že se „prodáte“ za méně, než si zasloužíte.

Když se zeptáte většiny lidí na hodnotu jejich práce, jejich první myšlenka bude na to, jak jsou placeni. Ve skutečnosti ale zahrnuje hodnota jejich pozice také míru jejich spokojenosti, šanci naučit se novým dovednostem nebo příležitost postupu ve firmě. Běžný problém, kterému pracovníci čelí, když si vyjednávají navýšení platu, je ve způsobu, jakým to dělají. Vhodná slova, místo a čas jsou hlavní pro úspěch a získání toho, co vám patří.  

Zde je několik běžných léček, na které si dávat pozor, když bojujete za vyšší plat: 

- Ptejte se včas. Získáte titul, plat a odpovědnost na papíře, ale odpírají vám, co by vaše práce skutečně měla představovat. Zpočátku se vám taková pozice může zdát jako splněný sen. Brzy vám ale dojde, že jste přepracovaní, nezaplacení a že si firma nemůže dovolit dát vám více. Jak jste se tomu mohli vyhnout? Klaďte včas otázky vyčerpávajícím způsobem.  

- Mohu žádat o více peněz? Předpokládáte, že maximální plat, který vám sdělili v HR, je fixní a nemůže být změněn. Pokud si v současné pozici vyděláváte více, než co je podle HR maximální plat v pozici, kterou chcete, měli byste se tam spokojit s menším platem? Zkuste kontaktovat manažera HR a probrat s ním tuto situaci.  

- Dejte mi víc, nebo jdu pryč. Jste nespokojeni se současným platovým ohodnocením, tak jdete na pohovor ke konkurenční firmě za účelem vyšší platové nabídky. Tu úspěšně využijete, abyste si vymohli větší plat v současné pozici. Za několik měsíců vaše firma začne propouštět a vy jste jeden z prvních na řadě, protože máte jeden z nejvyšších platů. Pokud chcete více peněz od současného zaměstnavatele, vyjednávejte s ním raději na základě svých hodnot a kontribucí. 

- Když si potřebujete vydělávat více. Řeknete svému nadřízenému, že si potřebujete vydělávat více, protože jste si koupili větší dům, máte děti na studiích nebo potřebujete nové auto. Pokud potřebujete větší plat, ptejte se raději, jak můžete přispět víc, abyste si mohli i více vydělat.  

- Když se neozvete, obvykle nic nedostanete. Nežádáte o více benefitů, protože si myslíte, že váš balíček nelze změnit. To není dobrý přístup. Nepředpokládejte, že benefity jsou vytesány do kamene – ptejte se.  

- Přeceňujete se. Pokud přeženete své schopnosti a slíbíte víc, než jste schopni doručit s vidinou většího platu, váš zaměstnavatel to brzy zjistí.  

- Podvolíte se strachu. Strach vás odrazuje od jakýchkoliv pokusů zkusit vyjednávat o platu. Všichni mají na výběr mezi postojem hojnosti – je dost příležitostí, peněz, zdrojů, po kterých můžete jít – a postojem vzácnosti. Pokud zaujmete první postoj, získáte sílu být obchodníkem a maximalizovat své možnosti dávat a přijímat. Nebudete se bát klást otázky, hledat nové příležitosti a více se při jednání angažovat.  

- Zaměření na jednu příležitost. Vsadili jste vše na jedu kartu? Téměř vždy je lépe mít na dohled vícečetné příležitosti. Díky tomu snáze zaujmete postoj hojnosti.  

-av-

Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder