Nečekejte, zhodnoťte se sami

Konec roku byl pro personalisty jako vždy hektický. Kromě přípravy personálního plánu na příští rok řídili tlaky způsobené celoročním hodnocením výkonnosti a návrhy platů. Jelikož každý personalista chápe, že si zaměstnanci berou své platy značně osobně, snaží se, aby tento proces proběhl hladce. Ale zapomíná často sám na sebe. Personalisté často sbírají mzdové drobky, co na ně zbudou, protože zanedbají vlastní celoroční zhodnocení. Dá se to ještě dohnat, pokud se budete řídit následujícími radami:
- Příprava – letos dělejte věci odlišně, udělejte si čas na zhodnocení svých ročních cílů a připravte sebehodnocení, které poskytne stručný přehled toho, jak jste si vedli celý rok. Nezapomeňte na dosažené úspěchy, ale i mezery.
- Buďte specifičtí – při psaní sebehodnocení buďte detailní, jestliže jste ušetřili společnosti 50 000 na výdajích za nábor zavedením odkazového programu, nezapomeňte to uvést.
- Podělte se o své sebehodnocení – předložte jej svému manažerovi ještě před vaším oficiálním zhodnocením.
- Převezměte odpovědnost za řízení procesu – při přijímání hodnocení máte dvě možnosti: můžete čekat, dokud šéf nepřijde za vámi, nebo si můžete proaktivně domluvit schůzku sami. Raději převezměte iniciativu a zamluvte si svůj čas.
- Druhý den – co když vás šéf odmítne? Připomeňte se mu, že stále pracujete na loňských cílech, ačkoli už je leden. Sdělte mu, že oceníte zpětnou vazbu a že očekáváte určení dalšího směru. Pokud součástí vašeho hodnocení je i eventuální zvýšení platu, zkuste jemně podotknout, jak by vám pomohlo vědět, kolik dostanete, abyste si mohli připravit podle toho svůj rozpočet.

-ba-
Zdroj: Monster.com - přední světový pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje Monster.com