Panikaříte v čase každoročního zhodnocení výkonu?

Pro řadu pracovníků je toto období katalyzátorem. Intenzivní zaměření na výkon je přiměje přemýšlet o svém přístupu k práci a také zadat cíle pro nadcházející období. Pro většinu však zbývá v denní rutině málo času zaměřit se na dlouhodobé plánování. Proto nepřekvapí, že v čase hodnocení řada lidí panikaří. Co dělat, abyste zvýšili své šance na pozitivní hodnocení? Zde je několik tipů, jak prezentovat své výsledky co nejlépe: 

- Dejte to na papír. Prohlédněte si stávající popis své pozice a udělejte si seznam všech činností, které děláte. Váš manažer možná váš postup také dokumentuje, váš seznam ale může přinést věci, které byly přehlédnuty nebo zapomenuty. Buďte připraveni ukázat dosažené výsledky a mít při ruce dokumenty, které tyto výsledky potvrdí.  

- Zaobalte to. Pokud budete moci zahrnout dokončený projekt, bude to pro vás velký bonus. Pokud je vaše práce stále rozdělaná, podejte svému nadřízenému podrobný sumář toho, v čem jste pokročili a také vysvětlení případných záležitostí, které vaši práci zdržují.  

- Přistupte ke zhodnocení s upřímností a otevřeností. Každý může šlápnout vedle. Možná jste něco přehlédli nebo zanedbali. Třeba vaše osobní záležitosti ovlivnily vaši docházku nebo pracovní morálku. Je důležité probrat i tyto věci. Diskuze by měla sumarizovat, co se stalo, jak byl problém řešen a jak se pokročilo od doby, kdy se incident objevil.  

- Vyhněte se panice. Pokud ztrácíte nervy před každým ročním zhodnocením, můžete udělat pár věcí, které pro vás a vašeho nadřízeného celý proces usnadní.

- Pokud získáváte zpětnou vazbu pouze jednou ročně, zkuste si domluvit období, kdy se dostavíte na mini-pohovor. Navrhněte měsíční nebo čtvrtletní setkání, během kterého můžete probrat svůj postup a případné nástroje, které můžete potřebovat.

- Založte si složku, kam si budete dávat dokumenty, které by se mohly hodit pro příští zhodnocení.

- Pokud vaše firma nabízí vzdělávací program, snažte se jej využít.  

-av-

Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder