Růst platů zaměstnanců ve zdravotnictví a sociálních službách byl v posledních 3 letech rekordní, a to o 28 %. Přesto se zdravotnická zařízení stále potýkají s nedostatkem personálu

I když se situace v českém zdravotnictví v porovnání se sousedním Slovenskem dá charakterizovat jako klidná a stabilizovaná, není možné ji považovat za dobrou. Vyhořelí lékaři, akutní nedostatek praktických lékařů a pediatrů, sester a dalšího zdravotnického i nezdravotnického personálu. A k tomu obavy ze zvládnutí očekávané podzimní pandemické vlny.

Ilustracni zdravotnictvi zdroj Profesia

V nemocnicích chybí přes tři tisíce všeobecných sester, neseženete sanitáře. Podle údajů Fakulty zdravotnických studií na Univerzitě Pardubice ročně absolvuje zhruba 1600 všeobecných sester na vyšších odborných a vysokých školách. Analýzy ukazují, že brzy nebude současné množství absolventů stačit k tomu, aby se nahradily silné ročníky, které budou odcházet do důchodu.

Pokud se týká počtu pracovních nabídek, je podle údajů Profesia.cz počet volných míst v tomto oboru již od roku 2016 poměrně vyrovnaný, přičemž nejvyšší byl v roce 2019. Do prvního čtvrtletí tohoto roku byl stálý i zájem o nabízené pozice, kdy na nabídku reagovalo v průměru pět zájemců. Ve druhém čtvrtletí se zájem o práci ve zdravotnictví zvýšil, na nabídku reaguje více než 8 zájemců.

Průměrný plat ve zdravotnictví včetně bonusů a odměn je 38 150 Kč

Růst platů zaměstnanců ve zdravotnictví sociálních službách byl v posledních 3 letech rekordní, a to o 28 %. K tomu je ale nutné poznamenat jednu důležitou věc – za skokovým růstem stojí i mimořádné bonusy a ohodnocení práce zdravotníků v době pandemie. Letos se oproti loňsku přidávalo o 8 %, podle údajů portálu Platy.cz je aktuálně celkový průměrný plat ve zdravotnictví včetně bonusů a odměn v ČR 38 150 Kč. Výrazně se ale liší ohodnocení ve státních a nestátních zařízeních, rozevírají se také nůžky mezi kvalifikovanými zdravotníky a ostatním personálem.

Kvůli nízké nezaměstnanosti a nedostatku kvalifikovaného personálu nezbývá mnoha nemocnicím než lákat nové zaměstnance na vysoký náborový příspěvek a další výhody. Některé z nich tak nabízejí příchozím sestrám, radiologickým asistentům a lékařům částky kolem 400 až 500 tisíc Kč. Personální situaci v českém zdravotnictví mají stabilizovat také další prvky, mezi které patří například výsluhy, rehabilitační pobyty nebo dřívější odchod do důchodu bez krácení penze.

zdroj: Profesia.cz