Žijete od výplaty k výplatě? Nejste sami

Téměř polovina Američanů žije, podle nedávného průzkumu CareerBuilder.com, od výplaty k výplatě. Čtvrtina pracovníků tvrdí, že si nic nedává stranou a ti, kteří ano, většinou spoří málo. Odpověď pro mnohé se zdá být tučnější šek. Přesto i 21 % pracovníků, kteří si vydělávají až 100 000 USD, uvádí, že špatně vychází.

Kam jdou všechny peníze?

Když akceptujete pracovní nabídku a posuzute svůj rozpočet, přemýšlejte, kolik peněz potřebujete pro pravidelný každodenní život – sečtení běžných účtů obvykle není dostačující. „Neviditelné“ položky mohou vyplenit váš účet víc, než si myslíte. Zkuste si udělat běžný rozpočet a pak jej porovnejte se skutečnou sumou, kterou jste za měsíc utratili. Určitě zde budou překvapení.

Ujídáte svůj rozpočet?

Jeden z důvodů, proč tolik lidí nedokáže nic ušetřit může být v jejich slabosti stravovat se mimo domov. Můžete si do práce připravit svačinu nebo oběd. Ale děláte to?

Nenechávejte nevyužité pracovní benefity

Někdy bývá nákladné cestovat do zaměstnání. Přechod na veřejnou dopravu nemusí být ale vždy nejlepší možnost. Jedním z dobrých způsobů, jak ušetřit za dopravu je pracovat co nejvíce z domova. Dobrý způsob, jak ušetřit, je maximálně využívat benefity, které nabízí zaměstnavatel nebo stát. Pokud vaše firma například nabízí refundaci za vzdělání a vy někam docházíte, využijte to.

Když není chyba na vaší straně

Někdy ale není život od výplaty k výplatě záležitost rozhazování – je to prostá matematika. Možná si nevyděláváte dost, abyste se z toho „vyhrabali“. Je pak třeba se rozhodnout, zda jste spokojeni se současným platem, nebo zda si potřebujete vydělávat více. Šedesát čtyři procent náborových manažerů plánuje pro třetí kvartál roku 2008 zvýšení platu pracovníkům zaměstnaným na plný úvazek – to by mohla být pro vás příležitost požádat o navýšení.   

-av-

Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder