5 strategií pro řízení deprese na pracovišti

Možná jste u některého ze svých kolegů či podřízených zaznamenali následující symptomy: snížená produktivita, podrážděnost, absentérství, nízká hladina energie, stažení se nebo dokonce hněv a úzkost. I když tyto projevy mohou ukazovat na líného, znuděného nebo nemotivovaného zaměstnance, mohou znamenat i závažnější problém – depresi.

Deprese postihují stále více lidí a firmy stojí stále více peněz. Například v USA je to 19 milionů postižených, kteří ročně připraví své zaměstnavatele o 12 miliard dolarů v podobě ztracené práce a 11 miliard dolarů v podobě snížené produktivity. Vzhledem k tomu, že 80 procentům těchto lidí lze pomoci k uzdravení, by zaměstnavatelé neměli toto onemocnění přehlížet.

- Učte se o depresi a vzdělávejte své zaměstnance. Můžete začít sestavením jednoduché brožury, kterou rozdáte zaměstnancům. Pokud nechcete brožuru připravovat sami, obraťte se na místní organizace, které vám ji pomohou vytvořit. Dalším krokem může být pozvání řečníka nebo konzultanta, který zaměstnancům vysvětlí, jak poznat a řešit depresi.

- Připravte zdroje pro ty, kteří mají problémy s depresí. Můžete zavést každoroční prohlídky, zajistit konzultace s odborníky po telefonu, připravit seznam kontaktů, na které se lze obrátit, nebo být sami k dispozici svým zaměstnancům.

- Mluvte se zaměstnanci co nejdříve, ale zdržte se diagnózy. Pamatujte si, že nejste lékaři. Nejste vyškoleni, abyste prováděli diagnózy. Vaším úkolem je nabídnout radu a podporu. S odborníky se můžete poradit i sami.

- Vytvářejte vhodné pracovní podmínky s využitím ekoterapie. Zdravému pracovnímu prostředí přispějí živé rostliny, ale i zvířata, např. rybičky. Zajistěte také plné spektrum osvětlení, osobní pracoviště nebo zdravé jídlo. Pomoci může také spojení s přírodou ve smyslu např. procházek v parku.

- V případě nutnosti buďte připraveni jednat rychle. Uvědomte si, že dlouhodobá deprese může ohrožovat život člověka. Buďte proto připraveni odvézt zaměstnance do nemocnice, kontaktovat jeho rodinu nebo lékaře, policii apod. Neváhejte, máte-li i to nejmenší podezření, že by dotyčný mohl ublížit sobě nebo druhým.

-kk-

Zdroj: EHS Today - americký portál věnovaný ochraně životního prostředí, bezpečnosti a zdraví při práci
Zobrazit přehled článků ze zdroje EHS Today