Británie: Ministr podporuje kojení na pracovištích

Ilustrační snímek

Nový radikální plán britského ministra zdravotnictví Andrewa Lansleyho počítá se zřízením zvláštních prostor pro kojení na pracovištích. Chce tím podpořit ženy, aby se do práce po porodu vracely dříve, a tudíž zvýšit produktivitu.

Ministrův návrh ukládá zaměstnavatelům povinnost vyčlenit kojícím matkám na pracovištích nejen zvláštní místnosti, ale i potřebné vybavení, jako jsou například chladničky pro skladování mateřského mléka. Vyzývá také zaměstnavatele v soukromém sektoru, aby kojícím matkám zajistili pružnější pracovní rozvrh s více přestávkami na kojení jejich dětí či odstříkávání mateřského mléka v rámci pracovního dne.

Přílišný tlak na zaměstnavatele i ženy?

Bývalá ministryně zdravotnictví Ann Widdecombeová návrh kritizuje s tím, že nutí zaměstnavatele v období recese k placení přestávek a vybavení pro kojení, aby získali zpět ženy, které se samy rozhodly mít dítě.

Objevují se také opoziční názory v tom smyslu, že jde o příliš radikální zásah, který vyvíjí na matky tlak, aby začaly pracovat příliš brzy. Zastánci rovných příležitostí naopak návrh vítají jako krok vpřed, kterým vláda dává najevo svou podporu pracujícím matkám a jejich potřebám.

-kk-

Zdroj: HRreview - britský portál pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje HRreview