Británie uvažuje o pružnější mateřské

Ilustrační snímek

Britská vláda chce do roku 2015 zavést až deset měsíců rodičovské dovolené pro novopečené tatínky. Informoval o tom náměstek premiéra Nick Clegg, podle něhož je třeba skončit s dosavadními „edwardiánskými“ pravidly, která upřednostňují ženy před muži.

V současné době mají britští otcové nárok na dva týdny rodičovské dovolené. Počínaje dubnem mohou nově žádat o dalších šest měsíců, z nichž ale pouze první tři měsíce budou pobírat náhradu mzdy. Po dobu druhých tří měsíců mohou být se svými dětmi zadarmo.

Problém mohou mít malé firmy

Nový vládní návrh legislativní úpravy rodičovské dovolené zachová podle Clegga dosavadní nárok matek na 90 procent platu v prvních šesti týdnech po porodu. Zbývajících 46 týdnů rodičovské dovolené by ale měli mít nově možnost sdílet oba rodiče. Znamená to, že by otcové mohli zůstat na rodičovské dovolené po celou zbývající dobu, což může dát dohromady až deset měsíců. Uvažuje se také o současné rodičovské dovolené pro oba rodiče a samostatných „časových blocích“ pouze pro otce za účelem propagace dovolené mezi muži.

Ze strany zaměstnavatelů se již ozývá kritika. Upozorňují na problémy spojené s plánováním a řízením absencí zejména v malých firmách. Ředitel Britské obchodní komory David Frost například hovoří o naprostém nepochopení fungování malých firem ze strany vlády.

-kk-

Zdroj: People Management - přední britský magazín o řízení lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje People Management