Britským firmám hrozí pokuty za prohrané soudní spory se zaměstnanci

Britské zaměstnavatelské organizace odmítají vládní návrh na zavedení pokut do výše až 5000 liber pro zaměstnavatele, kteří prohrají soudní spor se zaměstnanci. Vláda totiž přišla s návrhem na reformu soudního systému, který počítá i s tím, že zaměstnavatel po prohraném sporu zaplatí kromě vymezené kompenzace příslušnému zaměstnanci ještě polovinu této částky státu.

Minimální výše pokuty má být 100 liber a maximální 5000 liber za každý případ. Cílem reformy je nahradit systému alespoň část nákladů spojených se selháním zaměstnavatelů ve věci jejich povinností. Vláda si od toho slibuje důslednější dodržování povinností na straně zaměstnavatelů a v důsledku toho také méně sporů se zaměstnanci. Jde o první případ v historii, kdy by firmy měly být za soudní prohry penalizovány.

Zástupci zaměstnavatelů s návrhem nesouhlasí. Vidí v něm překážku růstu firem a vytváření pracovních míst, což je v přímém rozporu s vládní proekonomickou a prorůstovou agendou.

Poradkyně Britské hospodářské komory Abigail Morrisová například uvedla pro list The Daily Telegraph, že by bylo rozumné, aby firmy platily poplatek ve výši 150 liber, který musí platit žalující strana. Pokuta ve výši tisíců liber je však podle ní nepřijatelná.

-kk-

Zdroj: HR Zone - britský portál zaměřený na lidské zdroje
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Zone