Diagnóza: Neustálá únava

Máte před sebou dlouhý seznam věcí, které je třeba udělat. Cítíte se ale příliš unavení jen na to, abyste vůbec začali. Ve Velké Británii si na únavu z množství práce stěžuje již tolik lidí, že lékaři začali pro tyto obtíže používat vlastní termín Tatt (jde o zkratku ze sousloví Tired All The Time – neustále unavení).

Podle studie britského Chartered Management Institute zaměřené na kvalitu pracovního života dosahuje počet případů Tatt rozměrů epidemie. 55 procent respondentů si stěžovalo na příznaky chronické únavy z práce a 57 procent uvedlo v souvislosti s objemem práce nespavost. Objevují se však také nesouhlasné názory odborníků. Skeptici tvrdí, že únavu nezpůsobuje jen pracovní zátěž, ale také nízké sebevědomí zaměstnanců nebo jiné individuální psychické problémy.

Lékařka Dawn Harperová uvedla, že denně vidí spousty lidí, kteří si stěžují na neustálou únavu. U 90 procent z nich však neshledává žádný fyzický důvod k únavě. Jde především o stres nebo špatný režim spánku. Přesto provádí u těchto pacientů základní testy, aby fyzickou příčinu únavy vyloučila. To má podle ní nakonec na pacienty pozitivní vliv, jelikož se přesvědčí o tom, že nejsou nemocní. Na dalších setkáních pak společně odhalují, zda je pacient pouze ve stresu, nebo trpí skutečnou depresí, a jaké kroky má tedy podniknout.

Na únavě zaměstnanců se výrazným způsobem podepisuje moderní způsob života. „Není to tak dávno, kdy jsme opustili kancelář a měli od práce klid,“ vysvětluje Harperová. „Dnes máme mobilní telefony či komunikátory a permanentně připojené laptopy. Můžeme dosáhnout většího bohatství než dříve, cesta k němu je však velice stresující. Navíc je tady jakýsi pocit viny, pokud jen sedíme a nic neděláme.“

Většina odborníků se shoduje na tom, že když se někdo chce postavit vyčerpání a ví, že nemá žádné zdravotní potíže, které by je způsobovaly, měl by začít u výživy. 85 procentům Britů se například denně nedostává doporučených dávek stopových prvků. Jídelníček pracovně vytížených lidí je plný cukru, povzbuzujících prostředků, kofeinových nápojů a většina jejich potravy přitom nemá patřičnou nutriční hodnotu. Tělo bez správné výživy pak funguje na „úsporný režim“, kdy dokáže vykonávat základní věci, člověk se ale cítí unavený, ztrácí smysl pro humor i libido a život pro něho představuje velmi náročnou práci.

Pokud se sami cítíte permanentně unavení, měli byste navštívit lékaře a přesvědčit se, zda to nezpůsobuje nějaké onemocnění. Pak se podívejte na svou životosprávu, přehodnoťte jídelníček a dopřejte si více pohybu. Dále se zaměřte na to, jak spíte. Nakonec můžete v rozumné míře využít i některých legálních drog pro povzbuzení, jako jsou vitamínové doplňky, energetické nápoje nebo čokoláda.

-kk-

Zdroj: The Guardian - portál britského deníku The Guardian
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Guardian