Jak na každý z 13 860 pracovních dnů v našem životě, abychom byli spokojení a zároveň efektivní?

Možná vás to číslo v nadpisu článku trochu překvapilo. Ale v průměru strávíme v práci za celý život 13 860 dnů a 110 880 hodin. A to není málo. V produktivním věku třetinu života prospíme, třetinu věnujeme sami sobě, rodině nebo jiným činnostem a třetinu života pracujeme.

Jiří Zadina a Ondřej Horák, OfficeFitness

Počet odpracovaných hodin za celý život je ohromující. Položili jste si někdy otázku, jak jste při samotné práci spokojeni s tím, jak se cítíte, jestli se vám dobře pracuje, jestli by šlo něco zlepšit při samotném nastavení práce tak, aby vám bylo celkově lépe? Myslím, že těch 100 000 hodin a více v životě za to stojí. Vždyť většinu času dnes při práci prosedíme. A co nás nejvíce ovlivňuje?

Pracovní prostředí

Ať už jsme v kanceláři nebo na home office, základním předpokladem pro zdravě strávený den za pracovním stolem je nastavení pracoviště. Horní řádek textu na vašem monitoru by měl být ve výšce vašich očí. Předpokladem pro to je také správný sed. Ruce na klávesnici a myši by neměly být zalomeny, ale v rovině. Obě chodidla leží celá na podlaze a nohy jsou v pravém nebo tupém úhlu.

Místnost, kde pracujete by měla být přiměřeně osvětlená, větraná a také uklizená. Nepořádek na pracovišti nedělá dobře naší psychice a je to také znát na výkonnosti. Pokud potřebujete mít při práci klid pro lepší soustředění a není ho možné docílit, poslouchejte ve sluchátkách vaši oblíbenou hudbu. Docílíte tím lepší zaměření na jednotlivé úkoly.

Organizace práce

Současná doba home office před nás klade zvýšené nároky na organizaci pracovního dne. Určitě nikdo z nás nechce pracovat celý den v pyžamu a zjistit ve 20 hodin, že ještě stále pracuje.

Jak na to? Jasně si stanovit začátek a konec pracovní doby i doma. Nastavit si na mobilu 30 - 60-ti minutové časové úseky a udělat si pak krátkou přestávku. Po delší době totiž dramaticky klesá naše výkonnost. Jít se napít, protáhnout si tělo, nebo si dát krátkou meditaci. To všechno pomůže k větší spokojenosti i lepšímu soustředění.

A co je nadále důležité? Samotné stanovení pracovních úkolů na daný den. Vždy je ideální napsat si je na papír v takovém počtu, abyste věděli, že je dokážete zvládnout. Pro naši psychiku je lepší splnit naplánované a pak si přidávat. S tím je spojen pocit spokojenosti z odvedené práce. Naopak pokud si úkolů naložíme příliš a během dne je nezvládneme, dostaví se pocit frustrace, který si pak přenášíme i do osobního života.

Fyzické cvičení

Denně prosedíme nejenom při práci až 14 hodin. Pouze za pracovní dny je to v našem životě okolo 194 000 hodin. Ať chceme nebo ne, naše tělo na tohle není uzpůsobeno a dříve nebo později se ozve samo. Bolesti zad, hlavy, rukou, zažívací problémy, obezita a další civilizační nemoci.

Naštěstí nemusíte běžet do posilovny, abyste dokázali cvičit. To je dokonce kontraproduktivní. Představte si, jak sedíte celý den ve strnulé pozici a různě si deformujete tělo. V posilovně si tyto deformace ještě zafixujete.

Řešením je protahování a jemné posilování. I při práci v kanceláři se dá fyzicky cvičit a to přímo na vaší židli nebo u ní. Zpočátku se zaměřte na nejzatěžovanější partie těla. Krční páteř, ramena, mezilopatkové svaly, střed těla, který nám drží páteř. Dále pak bedra, předloktí, prsty a také překvapivě nohy.

Nezapomínejme ani oči, které jsou přetížené a unavené od sledování monitorů a jiných obrazovek třeba 10 hodin denně.

Stačí pár minut několikrát denně. Využít k tomu můžete právě krátké přestávky mezi pracovními bloky. A co vám to přinese? Hned na svém tělo pocítíte příjemné protažení a posílení oslabených částí a také vám cvičení zlepší náladu. Pomůžete si tak k příjemnému a naplněnému pracovnímu dni.

Psychohygiena při práci i po ní

Současná doba je opravdu rychlá. Neustálé propojení s kolegy a klienty online nás může stresovat.

Jak na to, abychom během pracovního dne i po něm byli vyrovnaní a příjemně naladění? Stres je v určité míře zdravý a dokonce díky němu je člověk tak evolučně úspěšný. Ale čeho je moc, toho je příliš.

Pokud už na sobě poznáte, že se míra stresu dostala na úroveň, která vám není příjemná, tak se zastavte. Můžete stát, sedět nebo ležet, zavřete oči a zhluboka začněte dýchat. Vědomý nádech do břicha a dlouhý výdech. Pozorujte pouze svůj dech. Dejte si alespoň 10 takových nádechů a výdechů.

Co se díky tomu stalo? Hlavně jste zastavili stresovou situaci samotnou. Soustředili jste se na přítomný okamžik a neřešili jste to, co se stalo a ani to, co se ještě stát může. Dále jste vašemu tělu, jednotlivým orgánům i buňkám dodali potřebný kyslík. A nyní vidíte situaci, která vás do stresu dostala z jiného úhlu. Můžete ji vyřešit s chladnou hlavou a odstupem. Dechové cvičení můžete použít i po práci, v běžném životě, protože i ten nám připravuje stresové situace.

Co si z toho všeho odnést do každého dne?

Ať už ze zmíněných tipů použijete ve svém životě jen několik, kvalita pracovního i osobního života se vám zvýší. Naprosto zásadní je totiž ty věci dělat. A nemusí jich být moc. Dýchání, cvičení nebo organizace práce? Lze vše zapojit postupně a zlepšit si tak nejenom pracovní výkon, ale také pocit z dobře odvedené práce, který se nakonec promítne i do spokojenějšího osobního života. Vím, že to za to opravdu stojí.