Mobilní práce si žádá ergonomická opatření

Počet případů poškození zdraví zaměstnanců opakovanými drobnými pohyby, tzv. Repetitive strain injury (RSI), vzrostl ve Velké Británii za poslední rok o 30 procent. Firmy to přišlo na více než 300 milionů liber. Vyplývá to z výzkumu společnosti Microsoft, která hovoří o souvislosti s rostoucím objemem využívání mobilní práce. Kancelářští pracovníci totiž díky přenosným počítačům a dalším mobilním zařízením pracují za pohybu o hodinu denně déle než před dvěma lety.

Výzkum uvádí, že 68 procent kancelářských pracovníků trpí bolestmi zad, ramen, zápěstí či rukou v důsledku práce za pohybu. Znepokojující je ale zjištění, že 76 procent britských manažerů lidských zdrojů nezná vysoká rizika RSI a 68 procent neudělá nic, pokud jim zaměstnanci tento problém ohlásí.

Určitou vinu nese i technologie. Ve více než polovině britských firem chybí ergonomická opatření a téměř čtvrtina zaměstnanců neví, za jejich firma taková opatření má. Microsoft doporučuje firmám využít alespoň jednoduchá a nenákladná řešení, jako je ergonomický hardware (myši, klávesnice apod).

-kk-
Zdroj: HR Zone - britský portál zaměřený na lidské zdroje
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Zone