Nezapomínáte na sebe?

Lidské zdroje odpovídají za zavádění aktivit,které pomáhají zaměstnancům od stresu. Co ale, když samy podlehnou stresu? Článek radí manažerům lidských zdrojů, jak zacházet s vlastním stresem v práci.

V roce 2006 dosáhla manažerka lidských zdrojů ze společnosti Intel odškodnění ve výši 114 000 liber za to, že vlivem přílišného stresu v zaměstnání utrpěla nervový kolaps. To už je sice extrémní případ přehlížení pracovního stresu, ale tato žena není jediná.

Studie potvrzují, že pracovní stres neustále stoupá, zejména v pracovních funkcích, které zahrnují péči o lidské zdroje. Důležité je, aby si HR manažer uměl přiznat, že stres se týká i jeho samotného a pouze nečekal, že automaticky přejde. V první řadě hledejte příčiny svého stresu. Pomáhá také s někým promluvit o vašich pocitech.

- Není žádná ostuda hledat pomoc. Chcete-li najít řešení, musíte si nejprve připustit problém.

- Určete příčinu svého problému. Přemýšlejte, kde dokážete svůj stres ventilovat.

- Řešte své problémy mimo kancelář. I ty mohou mít zásadní vliv na vaše postoje a výkonnost v práci. Možná by vám vyhovoval pružnější rozvrh nebo byste potřebovali pár dní volna.

- Řešte své problémy v práci. Co konkrétně vás stresuje? Jak si můžete věci lépe zorganizovat? Budete potřebovat pomoc někoho jiného?

- Udělejte krok zpět k analýze své situace. Oprosťte se od malicherností a snažte se na věc nahlížet ze širšího pohledu.

- Netrpte v tichosti. Propadnout stresu není zločin. Budete šťastnější a výkonnější, když si o své situaci s někým promluvíte.

- Hledejte pomoc z různých zdrojů. Pokud se nemůžete obrátit na nadřízené nebo kolegy, zkuste například telefonickou poradní linku.

-kk-

Zdroj: HR Zone - britský portál zaměřený na lidské zdroje
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Zone