Porazte zimní únavu

Dny se zkracují, přibývá tmy a na mnoho lidí doléhá zimní únava. Změny počasí s sebou přinášejí poruchy spánku, přejídání, letargii a depresi. I tmavé a zamračené dny však mohou být příjemné. Držte se následujících kroků, které vám pomohou cítit se v zimě lépe, udržet si pozitivní přístup a zdravou rovnováhu, zůstat produktivní a vyhnout se sezónnímu blues.

- Dopřejte si světlo. Světla je v zimě málo, když většina lidé pracuje do tmy a ráno opět za tmy odchází do práce. Udělejte si proto polední přestávku, o níž si dopřejete co nejvíce světla. I malá procházka vám pomůže cítit se svěží, probuzení a plní energie.

- Pohybujte se. Zůstanete-li aktivní, nebudete mít čas na pocity letargie. Naplánujte si proto nějakou činnost s přáteli či kolegy ve svém volném čase. Společenská setkání po práci pomáhají zbavit se stresu. Pomoci vám může i sport, při němž se vyplavují endorfiny, které dodávají pocit spokojenosti a zabraňují depresi.

- Buďte připravení. Nemůžete ovlivňovat počasí, máte však kontrolu nad svým časem. Plánujte si proto dny dopředu. Určení pracovních priorit a včasné dokončování úkolů vám pomůže k nižšímu stresu.

- Zůstaňte zdraví. Zima útočí na lidový imunitní systém. Vyhněte se proto běžným zimním onemocněním například tím, že se nebudete s nikým dělit o sklenice, nebudete v kontaktu s nemocnými a budete se zdravě stravovat. Vitamín C vám pomůže posílit organismus, bojovat proti infekcím a vyhnout se nachlazení.

- Dobře spěte. Jen máloco dokáže zlepšit náladu a dodat energii tak jako dobrý spánek. Choďte proto spát co nejdříve. Pocit odpočinku a obnovení energie také posiluje imunitní systém a pomáhá udržet bdělost během dne.

- Přemýšlejte dopředu. Udržení angažované mysli vám pomůže vyhnout se stresující nečinnosti během zimních měsíců. Dlouhé večery můžete věnovat například novému koníčku, čtení o věcech, které vás zajímají, nebo přemýšlení o dalších krocích ve vaší kariéře.

- Řekněte „ne“. V zimě budete mít tendenci jíst těžká a nezdravá jídla. Držte se proto zdravé stravy, odolejte pokušení jíst pozdě večer a snažte se zaměstnat aktivitami nesouvisejícími s jídlem.

-kk-

Zdroj: Changeboard - informace ze světa personalistiky
Zobrazit přehled článků ze zdroje Changeboard