Studie: Delší spánek o víkendu vás ještě více uspí

Ilustrační snímek

Také si rádi o víkendu přispíte? Máte pocit, že musíte dospat to, co jste v pracovním týdnu nenaspali? Pak vězte, že delší spánek o víkendu nemusí být pro vaši výkonnost v dalším týdnu tak přínosný, jak si myslíte. Podle závěrů studie, o které informoval britský list The Daily Telegraph, zpožďuje delší spánek v sobotu a v neděli naše vnitřní hodiny natolik, že je pro nás naopak obtížnější v pondělí ráno vstát a v následujícím týdnu jsme ospalejší.

Vnitřní hodiny lidského těla řídí tzv. cirkadiánní cyklus (střídání bdělosti a spánku). Tím, že si v sobotu přispíme, zpozdíme své vnitřní hodiny až o dvě hodiny. V neděli se nám pak špatně usíná a v pondělí špatně vstává.

Vedoucí studie Gregory Carter, specialista na spánek z Medicínského centra americké University of Texas Southwestern, vysvětluje, že efektivnější, než si přispat, je jít spát dříve. Jakýkoli spánkový dluh z pracovního týdne se podle něho smaže po osmi hodinách spánku. „Pokud si chceme udržet své vnitřní hodiny, musíme chodit spát osm hodin před tím, než budeme ráno vstávat,“ uvedl Carter.

-kk-

Zdroj: Telegraph.co.uk - portál britského deníku The Daily Telegraph a nedělníku The Sunday Telegraph
Zobrazit přehled článků ze zdroje Telegraph.co.uk